Er is een flinke kloof tussen hoog- en laagopgeleiden in Nederland en dat zou de ‘stikstofwoede’ (en verkiezingswinst van BBB) verklaren. Ofwel, wanneer die laagopgeleiden maar beter hadden opgelet op school zouden ze wel achter het stikstofbeleid staan. Dat is onzin. Er zijn allerlei valide argumenten tegen het beleid en het wemelt van de hoogopgeleiden die deze argumenten verkondigen, schrijft Simon Rozendaal.
Er is een flinke kloof tussen hoog- en laagopgeleiden, stelt een nieuw rapport. Door die kloof (open deur trouwens, noem een land zonder zo’n kloof), analyseerde een van de kranten, hebben laagopgeleiden ‘stikstofwoede’.
Onderliggende boodschap: hadden die losers maar wat beter opgelet in de schoolbankjes! Wat een kul. Wie op de hoogte is, weet dat er waarheden naast elkaar bestaan. Jazeker, hoogleraren als Wim de Vries, Jan Willem Erisman en Franciska de Vries hebben gelijk dat er heel wat planten, dieren en insecten worden bedreigd door stikstof. Maar dit zijn specialisten op de vierkante millimeter die soms het overzicht missen.
Het is weer zombie-argumenten galore op twitter en in de media. Hieronder de belangrijkste zombie-argumenten over de effecten van stikstof, en hun weerlegging. #stikstoffeitjes https://t.co/uhYVZL2Szs
— Prof. Franciska de Vries 🦠🍄🪱🌱🍂🌍 (@frantecol) March 7, 2023
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Bijvoorbeeld dat het best goed gaat met onze natuur (vooral in de natte gebieden). Mocht u twijfelen door alles wat minister Christianne van der Wal (VVD) en D66-Kamerlid Tjeerd de Groot beweren, bezoek de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Let vooral op de Living Planet Index, een maat voor biodiversiteit.
Verder is het geen verkooppraatje dat de boeren uniek zijn. Ze lopen altijd voorop, waren de eersten die veertig jaar geleden computers gebruikten en nu drones. In Gouden Eeuw. Het raadsel van de Republiek uit 2012 beschrijft Maarten Prak, hoogleraar economische en sociale geschiedenis in Utrecht, dat andere akkerbouwgebieden in Europa pas eeuwen later dezelfde opbrengst haalden als onze boeren in de Middeleeuwen. Dan nog kun je vanuit ecologische motieven die sector willen onthoofden, maar daarmee maak je iets uitzonderlijks (categorie ASML) kapot.
Er zijn meer concurrerende waarheden. Zo is de stikstofemissie sinds 1990 in geen enkel Europees land (op Tsjechië na) zo sterk gedaald als hier, met tweederde. Ook is de norm vlak over de grens (Duitsland) vierduizend maal zo mild.
Genoeg hoogopgeleide mensen die kritisch zijn op het stikstofbeleid
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen