Premium Lock Kapitalisme is goed voor de planeet en voor de mens

09 augustus 2024Leestijd: 4 minuten

Als de scherpe kantjes er eenmaal af zijn geschaafd, en dat is in onze contreien zo, dan is kapitalisme beter voor de mensen, voor natuur, milieu en de planeet, schrijft Simon Rozendaal.

Bijna alles wat je op tv ziet, is onecht. Alle gesprekken zijn ingestudeerd. Politiek is gespeeld. Sport daaren­tegen is echt. Als Puck Pieterse bij het mountainbiken op zilver koerst en een lekke band krijgt, dan is dat hard en onrechtvaardig als het leven zelf. De tranen die ze huilt, zijn niet van ChatGPT.

Door de Olympische Spelen in Parijs dacht ik onwillekeurig terug aan Peking, 2008 waar ik voor dit weekblad was (als vervanger van sportverslaggever Hugo Camps, die niet mocht van zijn huisarts). Ook daar was de sport echt en indrukwekkend. De overmacht van Usain Bolt op de sprint, de debu­terende turner Epke Zonderland en zwemster Ranomi Kromowidjojo.

Ik was er drie weken en verbaasde me over het gebrek aan goede manieren in de Chinese Volksrepubliek. Het voordringen, het slurpen, dat vreselijke rochelen. Ik las in de biografie van Mao, geschreven door zijn lijfarts, dat de Grote Roerganger voortdurend aan zijn kruis krabde en zijn tanden nooit poetste, waardoor deze ietwat groen uitsloegen.

Ik vroeg me af of communisten misschien slechtere manieren hebben dan kapitalisten. Nou ja, bij wijze van knipoog. Ik ken door omstandigheden bovengemiddeld veel communistische en Chinese Nederlanders. Die hebben doorgaans blinkend witte tanden en rochelen bijna nooit. Ik nam contact op met Maghiel van Crevel, hoogleraar sinologie in Leiden. Die moest grinniken, maar vond dat er een kern van waarheid zat in mijn theorietje. ‘Mao had een afkeer van tafelmanieren. Die vond hij bourgeois en decadent. Hij was anti-elitair.’

Kapitalisme opnieuw ter discussie

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw