De vier grootste steden van Nederland beweren honderden miljoenen extra nodig te hebben voor de opvang van asielzoekers. Anders zouden zij de belofte bijna 8.000 migranten op te vangen niet kunnen nakomen.
Dat melden de gemeenten van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht meldden in een brief aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Ronald Plasterk, (Binnenlandse Zaken, PvdA). In december vorig jaar beloofden de steden opvang te bieden aan duizenden asielzoekers, maar zonder de financiële steun zou dat onmogelijk zijn.
Onverantwoord
Lees ook: Asielzoekers betaalden voor eigen opvang, maar veel was het niet
Ook stuurden de gemeenten een brief aan De Volkskrant, waarin ze waarschuwen dat het gebrek aan extra opvanggeld tot ‘onverantwoorde situaties’ kan leiden.
‘Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats,’ schreven de gemeentebestuurders.
Het Rijk ruziet al maanden met de gemeenten over de financiële steun in ruil voor opvang van migranten. De steden eisen rond de 8.000 euro per asielzoeker om de kosten te dekken van woning, zorg, onderwijs en integratiebeleid. Ze zeggen daarom honderden miljoenen meer nodig te hebben dan het rijk heeft aangeboden.
Syp Wynia: Hoeveel asielzoekers ‘schaffen’ wij eigenlijk?
Vorige week werd duidelijk dat vorig jaar 300 miljoen euro meer werd uitgegeven aan de opvang van asielzoekers dan in 2014. In totaal kostte de opvang 800 miljoen, blijkt uit jaarcijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Bezuinigingen
Zonder het extra opvanggeld zeggen de gemeenten te moeten bezuinigen op andere terreinen, ten koste van de inwoners. ‘Wij zijn niet bereid onze mensen te korten ten gunste van de huisvesting van asielzoekers,’ zegt Rabin Baldewsingh (PvdA), een wethouder in Den Haag.
Om de bezuinigingen te voorkomen moeten de asielzoekers worden opgevangen in plekken als gymzalen en buurthuizen, beweren de gemeenten. De asielzoekers zouden recht op onderdak hebben, omdat ze in het bezit zijn van een verblijfsvergunning.