Vicepremier Lodewijk Asscher gaat ervan uit dat maandag de eerste migranten vanuit Griekenland naar Turkije worden teruggebracht. Hij noemde berichten dat Turkije vluchtelingen terug zou sturen naar Syrië ‘zeer zorgelijk’.
Vooralsnog wordt de deal tussen Turkije en de Europese Unie gewoon voortgezet. Berichten over dat Turkije migranten terug naar Syrië zou sturen kwamen van Amnesty International.
Opheldering
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk via een brief opheldering van het kabinet over de situatie. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom mag de deal niet doorgaan als Turkije zich niet aan de afspraken houdt.
Met de nieuwe migratie deal worden migranten die in Griekenland aankomen teruggebracht naar Turkije. In ruil voor elke irreguliere migrant die naar Turkije gaat, mag het land een Syrische vluchteling naar de EU sturen. Het doel hiervan is om migranten ervan te weerhouden de tocht naar Europa te maken.
Lees ook Problemen rondom EU-deal stapelen zich op
‘De afspraken tussen de EU en Turkije zijn helder. Beide partijen moeten zich aan de afspraken houden. Dat betekent dat er geen vluchtelingen mogen worden teruggestuurd naar een oorlogsgebied,’ zei Asscher. Eerder werd er al kritiek geuit omdat dat een mogelijke schending van het internationaal recht zou betekenen.
Opschorten
Oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie, D66 en SP waren al tegen het akkoord, omdat ze Turkije niet veilig genoeg vinden. Ze willen dat het terugsturen van migranten nu wordt opgeschort, zodat eerst onderzoek kan worden gedaan naar de beweringen van Amnesty International. Inmiddels zitten zo’n 50.000 migranten vast in Griekenland.
De Europese Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos gaat maandag naar Ankara om de berichtgeving te verifiëren. Volgens Asscher is hij verantwoordelijk voor de handhaving van de afspraken.
Asscher wilde niet vooruitlopen op de situatie dat Turkije zich niet aan de afspraken houdt. Hij zei wel dat er ‘consequenties’ moeten zijn als een van de partijen zich niet aan de afspraken houdt. Wat die dan moeten zijn, wilde de vicepremier niet zeggen.