Waarom Nederland niet van plan is Armeense genocide te erkennen

In Almelo werd in 2015 de Armeense Genocide herdacht. Foto: ANP

Het Duitse parlement besloot deze week het doden van 1,5 miljoen Armenen tussen 1915 en 1923 te erkennen als een genocide, tot woede van Turkije. Nederland gaat dat voorlopig niet doen, zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

De Nederlandse regering zal blijven spreken over ‘de kwestie van de Armeense genocide’, zei Asscher tegen het radioprogramma Met het oog op morgen.

Nederland heeft de genocide nooit officieel erkend, al werd in 2004 wel een Kamermotie aangenomen waarin de Nederlandse regering wordt gevraagd om in gesprekken met Turkije steeds weer te beginnen over de historische episode. Vorig jaar werd een motie van de PVV om de genocide officieel te erkennen door coalitiepartijen PvdA en VVD weggestemd.

Gevoelens
Asscher zegt rekening te willen houden met de gevoelens van zowel de Turken als de Armenen. ‘Wij kennen in Nederland niet alle gevoeligheden,’ legt de minister uit. ‘De wonden in Armenië en Turkije zijn nog steeds niet zijn geheeld en het proces van wederzijdse erkenning is nog niet op gang is gekomen.’ Nederland zal pas spreken van een genocide als een rechter dat bepaalt op basis van internationaal recht.

Erdogan weet het zeker: Duitse samenzwering tegen Turkije

De Turken geven toe dat er honderdduizenden Armenen zijn gedood, maar dat zou geen bewust geplande actie tegen de christelijke bevolking zijn geweest. Bijna dertig landen hebben de episode ondertussen bestempeld als genocide, waaronder dus sinds kort ook Duitsland.  Daar reageerden de Turken woedend op, tot opmerkingen over het Duitse naziverleden aan toe. ‘Dit zal de Turks-Duitse relaties ernstig verslechteren,’  waarschuwt president Recep Tayyip Erdogan.

Veel Nederlandse Turken
Zo’n felle reactie is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen voor het kabinet om vooralsnog niet het Duitse voorbeeld te volgen. In 2015 besloot premier Mark Rutte al om niet naar de honderdjarige herdenking van de genocide in de Armeense hoofdstad te gaan. PVV-voorman Geert Wilders zei dat Rutte dat deed ‘uit angst voor de Turkse regering.’

Turkije haalt Duits naziverleden erbij na genocidestemming

Een andere reden is dat er in Nederland veel Turken en Nederlanders van Turkse afkomst wonen. Een groot deel van hen is fel tegen erkenning van de genocide. Aankomende week zal minister van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer verder uitleg geven over het kabinetsstandpunt.