Tweede Kamer ‘moderniseert’ beleid online gokken

Legaal gokken kan in Nederland momenteel alleen in Casino's of speelautomatenhallen met een vergunning Foto: ANP

In verschillende Europese landen zoals Spanje en België kunnen al legaal online gokspelen gespeeld worden. In Nederland is dit nog niet het geval, maar met het nieuwe wetsvoorstel kan daar verandering in komen.

De Wet op Kansspelen (WoK), die al bijna 50 jaar oud is, verbiedt in Nederland het aanbieden van gokspelen zonder vergunning. Omdat een online vergunning met deze gedateerde wet niet mogelijk is, is het online aanbieden illegaal gebleven.

Verboden maar niet bestraft

Hoewel online gokspelen aanbieden met de huidige wetgeving verboden is, betekent niet dat dit niet gebeurt. Door afspraken die gemaakt zijn binnen de Europese Unie omtrent vrij internetverkeer, kunnen online gokspelen lastig verboden worden. De enige maatregelen die de overheid wel heeft kunnen nemen is het verbieden van de promotie van online gokspelen en het presenteren van de website in het Nederlands. Dat laatste is ook niet meer van toepassing sinds in België, waar in 2010 het aanbieden van online kansspelen legaal is geworden.

Nieuwe wet

Donderdag heeft de Tweede Kamer ingestemd met het plan van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Veiligheid en Justitie om het kansspelbeleid te moderniseren. Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeurt, kunnen aanbieders van online gokspelen vanaf midden 2017 een vergunning krijgen.

Met deze vergunning worden de houders verplicht gesteld om over hun winst bruto 29 procent aan kansspelbelasting te betalen. Daarnaast wordt er een bijdrage van 0.25 procent aan het verslavingsfonds geëist en 1.5 procent aan de kansspelautoriteit, de toezichthoudende autoriteit op veilig en betrouwbaar kansspelaanbod.

Verleiding

Het idee achter deze nieuwe wetgeving is om het mogelijk te maken om strenge eisen te stellen aan de aanbieders van online kansspelen en spelers beter te beschermen tegen onder meer kansspelverslaving.

Het nieuwe wetsvoorstel heeft echter ook zo zijn keerzijde. Door het aanbieden van online kansspelen te legaliseren, wordt ook automatisch reclame maken voor online gokken toegestaan.

Koen Geens, de Belgische minister van Justitie, heeft in zijn land in ieder geval de reclamestortvloed niet aan zien komen. In de Volkskrant uit hij zijn zorgen over de gokindustrie, die met deze vrijheden een nieuwe generatie gokkers zou aantrekken. Ook kaart de minister het probleem aan dat bestaande gokkers, door agressieve marketingmethodes van aanbieders, zoals frequente e-mailberichten, te snel weer in verleiding worden gebracht om te gaan gokken.

Soortgelijke problemen zijn ook in Nederland te verwachten. De staatskas zal met deze nieuwe wet gespekt worden maar misschien ten koste van de recreatieve gokker die veel meer bloot komt te staan aan de verleidingen van kansspelen.