Het duurt nog tot 2017 voordat de Koninklijke Marechaussee voldoende mensen heeft opgeleid om luchthaven Schiphol op volle sterkte te kunnen beveiligen. Tot die tijd springt de Landmacht bij. De Tweede Kamer reageert ontsteld.
Een woordvoerder van het Hoog Risico Beveiligingseskadron zegt dinsdag tegen FD dat de beloofde zes extra marechaussee-pelotons vanaf medio 2017 inzetbaar zullen zijn. Het gaat om zes keer zestig personen, die al zijn gerekruteerd en nu in opleiding zitten. De specialistische Defensie-eenheden zijn nodig om luchthaven Schiphol te beveiligen ten tijde van verhoogde terreurdreiging.
Marechaussees lopen op hun tandvlees
Sinds ruim twee weken voeren eenheden van de marechaussees verscherpte controles uit rond de luchthaven, maar die verlopen niet zonder problemen. De wachttijden op de aanvoerwegen naar Schiphol werden op sommige dagen zo groot, dat mensen besloten te gaan lopen.
De Koninklijke Marechaussee zegt dat er ‘een enorm beroep wordt gedaan’ op de organisatie en dat de agenten ‘op hun tandvlees lopen’. Naast het beveiligen van Schiphol, waar een derde van alle Marechaussees (zo’n 1.800) werkt, beveiligt de organisatie ook de Tweede Kamer, synagogen en andere Joodse instellingen.
Die taken kunnen nu in gevaar komen. Omdat de controles op Schiphol nog niet kunnen worden beëindigd, werd vrijdag door het kabinet besloten om ook militairen van de Landmacht in te zetten op en rond het vliegveld.
‘Geen duidelijk plan, meer personeel nodig’
Vanuit de Tweede Kamer klinkt kritiek op de maatregel. Vooral D66, dat zich sinds begin dit jaar inzet voor een duidelijker plan voor de beveiliging van Schiphol, maakt zich boos. ‘Die soldaten zijn daar niet voor opgeleid,’ zegt Kamerlid Salima Belhaj.
‘Ik mis simpelweg een plan met een berekening hoeveel marechaussee er nodig is, op gewone dagen en in tijden van verhoogd risico. Nu lijkt het op lapwerk.’ Verscheidene partijen in de Tweede Kamer willen meer geld voor de marechaussee, zodat nieuw personeel kan worden aangenomen.