Het Indiëmonument in Leeuwarden is vrijdagnacht totaal vernield. Juist maandag heeft de nationale herdenking van de bevrijding van Nederlands-Indië plaats.
Het beeld van de jonge soldaat in het Rengerspark in Leeuwarden is zwaar toegetakeld in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het beeld is van zijn sokkel gevallen en in verscheidene brokken uiteen gevallen.
Indiëmonument in #Leeuwarden vernield https://t.co/L41rOKslXi pic.twitter.com/l9GWJsFbry
— Hubert De Meulder (@HubertDeMeulder) 13 augustus 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Gerard van Klaveren van de stichting Indiëmonument Fryslân zegt tegen de Leeuwarder Courant dat het waarschijnlijk gaat om vandalisme. Het monument valt niet meer te repareren. ‘Respectloos. Tuig. Anders kan ik het niet noemen,’ zegt Van Klaveren.
Buurtbewoners zeggen dat ze rond vier uur ’s nachts lawaai hoorden. De politie heeft getuigen opgeroepen zich te melden. Maandag doet de stichting aangifte.
Vannacht is het standbeeld van het Indië Monument in het Rengerspark vernield. Iets gezien of gehoord? Bel 0900-8844. #politie
— Gemeente Leeuwarden (@Gemeente_Lwd) 13 augustus 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Komende maandag wordt de bevrijding van Nederlands-Indië nationaal herdacht, in Den Haag. Op 15 augustus 1945 gaf de Japanse bezetter zich over, waarmee de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam.
Reconstructie van excessief geweld aan de hand van unieke dagboekenAugustus 1945. Nederlands-Indië is bevrijd, maar opstandelingen vermoorden hele gezinnen en paraderen met hoofden van westerse vrouwen op spiesen. Lees verder>
In Nederlands-Indië ontstond een machtsvacuüm, dat door gewelddadige rebellen werd opgevuld. Zij trokken plunderend door het land, waarbij 35.000 Nederlanders, Chinezen, Indische Nederlanders en anderen omkwamen.
Op 31 augustus vind in het Rengerspark in Leeuwarden ook nog een herdenking plaats. Op die dag worden de 168 Friese militairen herdacht, die omkwamen in Indië en Nieuw-Guinea tussen 1945 en 1962. Treurig genoeg moet dat gebeuren zonder het beeld van de soldaat.