Deze ministers hopen op een comeback in 2017

Minister Lodewijk Asscher (L) met premier Mark Rutte (R) en daarachter andere bewindspersonen tijdens de jaarlijkse heidag van het kabinet - Foto: ANP

Verschillende leden van het kabinet Rutte-II maakten deze week bekend wel open te staan voor nog een ambtstermijn in het volgende kabinet. Wie wil er door, en van wie is het nog niet zeker? Elsevier.nl zet ze op een rij.

Premier Mark Rutte gaf twee weken geleden al aan een nieuwe termijn als premier wel te zien zitten: ‘Ik heb een ongelooflijke drive om door te gaan,’ zei Rutte, toen hij namens het VVD-partijbestuur officieel werd voorgedragen als lijsttrekker.

Uit zijn kabinet hebben een klein aantal andere bewindslieden ook gezegd opnieuw een gooi te willen doen naar het ambt.

Dat zijn:

  • Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) van Financiën
  • Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) van Economische Zaken (wil wel in het kabinet, maar niet in de Kamer)
  • Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken (wil wel in het kabinet, niet in de Kamer)
  • Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën (zowel als Kamerlid als minister) ‘Ik heb er lol in, ik ben nog steeds heel gemotiveerd om Nederland verder op orde te krijgen’.
  • Minister Bert Koenders (PvdA) van BuZa (wel als minister, niet als Kamerlid)
  • Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid (niet in Kamer, wel als bewindspersoon)
  • Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Justitie/Asiel wil ook eventueel terugkeren als bewindsman. Hij hoopt op ‘een plek in het basisteam’, zei hij eerder tegen Elsevier. Dijkhoff laat in het midden op welk ministerie hij actief zou willen worden, en zegt overal open voor te staan. Later meldt de VVD dat Dijkhoff na de verkiezingen of in het kabinet wil, of fractieleider van de VVD wil worden.

Ook staatssecretaris Sander Dekker heeft zich aangemeld voor de VVD-kandidatenlijst. Maar hij hoopt weer terug te keren in een volgend kabinet. ‘Ik zit graag dicht bij het vuur,’ zei hij tegen Elsevier.

Verreweg de meesten van hen willen dus niet terugkeren als Kamerlid, maar wel als minister of staatssecretaris. Van de genoemde bewindslieden is Dijsselbloem het meest enthousiast. Hij wil ook wel weer als Kamerlid aan de slag: ‘Ik heb  er lol in, ik ben nog steeds heel gemotiveerd om Nederland verder op orde te krijgen,’ zei hij afgelopen week.

Opvallend is dus dat bewindslieden als het ware kunnen kiezen voor een ‘minister only‘-pakket. Ze geven dan aan hun eigen partij aan open te staan voor het bewindsambt, maar mocht hun partij niet in de coalitie komen, dan kiezen ze ervoor niet in de Kamer te komen. Wel laat een groot aantal van hen zich onduidelijk (of niet) uit over de behoefte om nog een ambtstermijn te voltooien.

  • Minister Ard van der Steur (VVD) van Justitie wil niet op de kieslijst van de VVD staan voor de Tweede Kamer, maar zegt zich over een bewindspositie niet te willen uitlaten.
  • Ook Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid wil niet meer terug op de VVD-kieslijst. Wel zegt zij eventueel terug te willen keren als minister als ze daarvoor wordt gevraagd, maar dan niet op het het Ministerie van Volksgezondheid. Na twee kabinetsperiodes op deze post, vindt ze het niet wenselijk dat een ministerie te veel vergroeit met één persoon.
  • Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken overweegt Diederik Samsom uit te dagen over het partijleiderschap, maar stelt zich niet kandidaat voor als ‘gewoon’ Kamerlid. Hij maakt in oktober een beslissing over of hij wel of geen gooi doet naar het lijsttrekkerschap van de PvdA.
  • Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil sowieso niet op de PvdA-kieslijst, en of hij opnieuw minister zou willen worden weet hij niet.
  • Hetzelfde geldt voor Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA): ook zij is er niet zeker van als bewindspersoon te willen terugkeren.
  • Minister Lilianne Ploumen (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking heeft zich wel gemeld voor de kieslijst maar heeft nog geen uitspraken gedaan over ministerschap.
  • Ook staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Infrastructuur en Milieu wil namens de PvdA terug op de kieslijst,  maar heeft nog niks gezegd over een vervolgtermijn als bewindspersoon.
  • Minister Stef Blok wil niet op de VVD-kandidatenlijst, maar zegt tegen een nieuwe periode als minister geen ‘nee’ mits het een post is die meer vereist dan op de winkel passen.
  • Minister Melanie Schultz (VVD) van Infrastructuur gaat na de verkiezingen iets anders doen. ‘Ik weet dit al heel lang,’ zei de politica in mei tegen het Algemeen Dagblad. ‘Drie periodes ben ik staatssecretaris geweest en in twee kabinetten minister. Dit is een prachtige en eervolle baan, maar het is tijd voor nieuwe mensen op het ministerie van Infrastructuur en Milieu.’
  • Ook Henk Kamp (VVD) wil na de komende kabinetsperiode niet terugkeren naar Den Haag. Hij zei al in februari in een talkshow in zijn woonplaats Diepenheim het na 33 jaar in de politiek voor gezien te houden.
  • Minister Jeanine Hennis (VVD) van Defensie laat zich niet uit over een plek in het kabinet, maar zegt wel graag fractievoorzitter van de VVD te willen worden. ‘Het fractievoorzitterschap lijkt mij een fantastische baan. Maar er zijn een heleboel mensen die daar over gaan en dat is de toekomstige fractie. Ik ben nu vooral minister van Defensie en de verkiezingen die duren nog even,’ aldus Hennis. Als ze een gooi doet naar het fractieleiderschap, zal ze moeten concurreren met Klaas Dijkhoff, die ook interesse heeft in de baan.