Extra verkeersboetes toch niet bedoeld ‘om begrotingsgaten te dichten’

Over het algemeen houdt de Nederlandse weggebruiker zich beter aan de regels - Foto: ANP

De coalitiepartners VVD en PvdA willen dat de opbrengsten van verkeersboetes niet meer naar het ministerie van Veiligheid en Justitie gaan. Verkeersboetes zijn bedoeld ‘om de verkeersveiligheid te waarborgen’ en volgens de partijen kan er een verkeerde indruk ontstaan als de opbrengsten in de kas van Veiligheid en Justitie terechtkomen.

VVD-voorzitter Halbe Zijlstra maakte het donderdag bekend, nadat er ophef ontstond over het feit dat meer agenten worden ingezet om verkeersboetes uit te schrijven, om zo gaten in de begroting te dichten.

Oppositie en politie kwaad

De kritiek kwam vooral van de politie zelf. ‘Wij zijn geen kasvullers’, was de reactie. Maar ook vanuit de oppositie kon het plan op stevige kritiek rekenen. Die spreekt van een ‘verkapt bonnenquotum’.

Volgens de PVV zou de minister ‘het gat in de begrotingen zelf hebben veroorzaakt door zijn gepruts in de cao-onderhandelingen’. SP-Kamerlid Nine Kooiman (SP) uit haar onvrede over het beleid: de politie moet niet worden ingezet als flitspalen omdat de mensen zich nu eenmaal beter aan de regels houden.

Kabinet moet tekort Justitie compenseren

De VVD en PvdA willen dat de opbrengsten voortaan naar de algemene middelen vloeien. Het lijkt van de borstzak naar de broekzak te gaan: het kabinet moet het ministerie vervolgens namelijk compenseren voor het verlies aan inkomsten door boetes.

Op Prinsjesdag werd bekend dat het ministerie een tekort wil wegwerken door meer te handhaven en meer boetes uit te delen. Dat moet in totaal 20 miljoen euro opleveren.

Volgens minister Ard van der Steur van Justitie is de extra handhaving bij verkeersovertredingen erop gericht om het aantal verkeersdoden terug te dringen. Naast de extra inzet op verkeershandhaving in het algemeen, wordt ook de controle op N-wegen opgevoerd. Uit een grondigere aanpak ‘volgen nou eenmaal meer boetes,’ aldus Van der Steur. Volgens hem is het dan ook niet de bedoeling om er gaten in de begroting mee op te vullen.