Als kandidaat-lid van de Europese Unie ontvangt Turkije elk jaar 600 miljoen euro aan steun. Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt daarmee direct gestopt. Voor het plan om ook de toelatingsgesprekken met Turkije stil te leggen, was niet voldoende steun.
Turkije krijgt jaarlijks 600 miljoen euro vanuit Brussel als steuntje in de rug bij het voldoen aan alle eisen van de EU. Vooral op het gebied van wet- en regelgeving moet een kandidaat-lid allerlei aanpassingen doen, voordat onderhandelingen succesvol kunnen worden afgerond.
Rutte moet naar Brussel om standpunt over te brengen
Na de mislukte Turkse staatsgreep en de zuivering die president Recep Tayyip Erdogan daarna doorvoerde, zijn de beginselen van democratie en rechtstaat stelselmatig genegeerd, vindt de Tweede Kamer. Een motie van ChristenUnie en SP om de EU-geldkraan dicht te draaien, werd dinsdag aangenomen. Premier Mark Rutte (VVD) wordt nu naar Brussel gestuurd met de opdracht om de EU-steun aan Turkije op te schorten. Dat is een lastige taak, want dat kan Nederland niet zomaar alleen bepalen.
De Kamer wil ook dat het kabinet een einde maakt aan het financieren van moskeeën door de regering van Turkije. Diyanet, de moskeeorganisatie van het Turkse regime, heeft volgens een Kamermeerderheid een negatieve invloed op Nederland. Ook dat wordt moeilijk: Rutte waarschuwde eerder al dat het door godsdienstvrijheid in de praktijk lastig is om financiering te verbieden. Minister Asscher (PvdA) komt binnenkort met een aantal concrete plannen.
Syp Wynia: ‘De hamvraag luidt of moet worden uitgesproken dat Turkije nooit lid van de EU kan worden’
Maar toelatingsgesprekken gaan sowieso door
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie diende in hetzelfde debat ook een motie in om de toelatingsgesprekken met Turkije totaal stil te leggen. Daarvoor bleek, ondanks steun van de voltallige oppositie, geen meerderheid. Regeringspartijen PvdA en VVD stemden tegen.
Deze motie vraagt de onderhandelingen over Turks EU-lidmaatschap stil te leggen. Tegen: VVD en PvdA. Voor: voltallige oppositie. Verworpen.. pic.twitter.com/kUPBKjfVYz
— Gert-Jan Segers (@gertjansegers) September 27, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Andere landen gingen recentelijk wel zover om de gesprekken met Turkije definitief te staken. In augustus noemde de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern toelatingsgesprekken niets meer dan ‘‘diplomatieke fictie’. ‘We moeten de resetknop indrukken en op zoek gaan naar een alternatief.’