Prinsjesdag – het is de belangrijkste dag van het parlementaire jaar, en een die bol staat van de tradities en allerlei financiële plannen van het kabinet. Maar veel Nederlanders lijken zich er niet voor te interesseren.
Dat bleek zondag uit een onderzoek van HR-dienstverlener Raet onder ruim duizend Nederlanders. 54 procent van de Nederlandse bevolking zou Prinsjesdag een ‘ver-van-mijn-bedhow’ vinden.
Toch is er wel degelijk reden om eens een nieuwsgierige blik te werpen op deze dag. Wat weten we al? Wat kunt u verwachten en wat zijn nu echt dingen om in de gaten te houden? Kortom: een gids voor de derde dinsdag in september.
Wat is Prinsjesdag eigenlijk?
De benaming ‘Prinsjesdag’ werd al in de achttiende en de negentiende eeuw gebruikt voor de viering van de verjaardag van stadhouder prins Willem V (1748-1806). In die tijd was Prinsjesdag een van de populairste volksfeesten in Nederland. Burgers wilden met de feestdag hun Oranjegezindheid laten zien. In de tweede helft van de negentiende eeuw, nadat in 1815 het Koninkrijk der Nederlanden was uitgeroepen, werd de naam gebruikt voor de feestelijke opening van de zitting van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). Het huidige karakter van Prinsjesdag kwam tot stand in de twintigste eeuw.
Geen gouden koets, maar wel….
De Gouden Koets, waarmee het koningspaar normaal gesproken door Den Haag rijdt, is vanwege een grote reparatie dit jaar niet beschikbaar. En daarom wordt dit jaar gebruikgemaakt van de Glazen Koets. Absoluut niet minder speciaal: het rijtuig was onder meer te zien bij het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. Koning Willem I bestelde de Glazen Koets in 1821 in Brussel. Her en der wordt het pronkstuk met onder meer een brede, vergulde lijst van laurier- en eikenbladeren en vier leeuwtjes op de hoek smalend de ‘reservekoets’ genoemd, maar wellicht komt de Glazen Koets straks wel definitief in het museum terecht?
Veel is al uitgelekt, maar de Troonrede?
Wat de strekking van de Miljoenennota zal zijn, weten we al. Ook de geheime Prinsjesdag-stukken zijn uitgelekt en in handen van RTL Nieuws. Daarin staat onder meer dat bijna iedereen er volgend jaar in koopkracht iets op vooruitgaat. En van de 1,5 miljard euro die extra te verdelen is, krijgt bijvoorbeeld Justitie het meest, namelijk 450 miljoen. Maar over de tekst van de Troonrede weten we niet veel. Wordt het een droog verhaal met een opsomming van (vermoedelijk vooral) positieve cijfers, of wordt een wat meer visionair verhaal?
Volgend jaar maart zijn er verkiezingen
De Troonrede en de presentatie van de Miljoenennota staan dit jaar in het teken van de verkiezingen op 15 maart. Het kabinet-Rutte II loopt op z’n eind, en dus proberen regeringspartijen PvdA en de VVD zich te profileren. In de uitgelekte Miljoenennota is te lezen dat ‘Nederland er goed voorstaat’. ‘Al met al is Nederland sterk uit de crisis gekomen,’ schrijft het kabinet. De burgers zouden ’terecht’ weer meer vertrouwen hebben in de toekomst.
Die boodschap zal de komende tijd maximaal worden uitgevent. Op zaterdag 1 oktober houdt de VVD een dag over de Miljoenennota in Veenendaal. Krap een week later wordt het verkiezingsprogramma van de liberalen gepresenteerd. Uit alle berichten blijkt dat de coalitie de kiezer nog probeert te paaien in de aanloop naar de verkiezingen: ze delen flink uit.