Kinderombudsman Margrite Kalverboer gaat aangifte doen wegens bedreiging. Kalverboer gaf vrijdag het startschot voor het – inmiddels traditionele – jaarlijkse Zwarte Pietendebat toen ze in een rapport bepleitte dat Zwarte Piet in strijd is met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.
Volgens Kalverboer kan het hulpje van Sinterklaas daarom bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie van kinderen, en moet hij daarom worden aangepast.
Naar eigen zeggen ontving ze daarna een stortvloed aan ‘doodsverwensingen’, ‘opmerkingen dat ze naar een ander land moet’, en dat ze een ‘ziekte’ moet krijgen. In talkshow Pauw zegt ze vrijdagavond aangifte te willen doen vanwege bedreiging.
‘Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten’
Volgens Kalverboer draagt Piet bij aan discriminatie. ‘Ze wijten dat aan een aantal typische kenmerken en gedragingen van Zwarte Piet.’ Kinderen zouden volgens haar ‘graag willen meedenken over aanpassingen’. De Kinderombudsman heeft als leidraad het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.
Eerder op Elsevier.nl
Politieke correctheid rukt op: 8 veelzeggende voorbeelden
Dat Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting en discriminatie is in strijd met dat verdrag. ‘Door hem van discriminerende en stereotyperende kenmerken te ontdoen kan het een figuur worden die recht doet aan het plezier dat velen beleven aan de sinterklaastraditie,’ zei Kalverboer in een bijgaande verklaring.
‘Kinderen willen meedenken over nieuwe Zwarte Piet’
Maar hoe Zwarte Piet er dan uit moet komen te zien, specificeert de Kinderombudsman niet. Wel worden ‘ouders, scholen, particuliere en publieke jeugdorganisaties en op jeugdigen gerichte media’ aangemoedigd zich in te spannen om opnieuw vorm te geven aan Zwarte Piet. Ook benadrukt ze dat kinderen vinden dat ‘volwassenen het debat op een onprettige manier domineren’.
De ene keer gebeurt het in september, de andere keer al in de zomer. Maar met de uitspraken van Kalverboer is traditionele Zwarte Pietendebat weer losgebarsten, net als voorgaande jaren steevast in het najaar. Ook op Twitter leidt het rapport van de Kinderombudsman tot bijtende reacties. Waarom moeten we het er nu alweer over hebben, vragen sommigen zich af.