De Oekraïense president Petro Porosjenko wees Nederland er donderdagavond, na een discussie over het associatieverdrag met Oekraïne dat in Nederland werd weggestemd, dat zijn land heeft meegeholpen aan het onderzoek naar de MH17-ramp. Volgens premier Mark Rutte moet daar geen verband worden gelegd.
‘Ik negeer de koppeling die wordt gelegd,’ zegt Rutte na overleg met de Europese raad in Brussel. De premier bleef echter volhouden dat de ratificatie van het verdrag in zijn mening de beste optie blijft. Het verwerpen van het verdrag zou namelijk voor meer instabiliteit in Oekraïne zorgen.
Dilemma van Rutte
‘Het vermindert de stabiliteit in een toch al instabiele regio,’ zei de premier donderdagnacht. Tijdens de EU-top moet de premier een oplossing zien te vinden voor zijn dilemma: de Tweede Kamer heeft hem tot uiterlijk 1 november de tijd gegeven om een beslissing te maken over het associatieverdrag.
Vanuit Den Haag wordt hij onder druk gezet iets te doen met de referendumuitslag – de meerderheid van de kiezers stemde in april tegen het verdrag – terwijl de EU-staten juist niet willen dat het verdrag wordt afgewezen.
‘Nee’ van Nederland zou weinig effect hebben
Rutte beweert zelf tijdens het diner met de leiders van lidstaten te hebben geprobeerd zijn positie duidelijker te maken. Naar eigen zeggen is hij al lange tijd bezig met het bespreken van specifieke punten in het associatieverdrag – uiteindelijk wil hij waarschijnlijk een compromis met de EU, ondanks de druk vanuit de oppositie.
Poroshenko: Ik gaf NL leiding in MH17-onderzoek. NL schept gevaarlijk precedent als het verdrag afwijst @Elsevier pic.twitter.com/nxWx0MLxKT
— Jelte Wiersma (@ElsevierBrussel) 20 oktober 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Deadline nadert voor Rutte: werpt gesprek over Oekraïneverdrag vruchten af?
Volgens de premier zal het akkoord ook na een ‘nee’ van Nederland gewoon doorgaan. ‘Het risico is dat we een kat in de zak kopen,’ aldus Rutte. Zowel Nederland als Oekraïne zou dan schade oplopen, en ook de relaties binnen de EU zouden op scherp komen te staan.