Rapper Typhoon, die in mei werd staande gehouden in zijn dure auto, gaat de politie helpen bij het ‘bijscholen’ van agenten. Zo zou het onbewust etnisch profileren moeten worden aangepakt.
Gerlof Leistra: ‘Kwestie rond Typhoon heeft niets met racisme te maken, allochtonen zijn nu eenmaal oververtegenwoordigd in de misdaad’
De Zwolse Glenn de Randamie (artiestennaam Typhoon) zorgde eerder dit jaar voor ophef, nadat hij beweerde dat hij vanwege zijn huidskleur werd aangehouden in zijn auto. Uit nieuw onderzoek van Politie en Wetenschap blijkt dat allochtone Nederlanders vaker worden aangehouden.
Criminaliteitscijfers vertellen een ander verhaal
Toch blijkt uit de criminaliteitscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat bijna de helft van de verdachte misdrijven werd begaan door allochtonen. Antillianen en Marokkanen zijn de groepen met de hoogste misdaadcijfers, en ook een relatief groot aantal Turken belandt in de criminaliteit.
Volgens de politie draagt etnisch profileren wel ‘onbedoeld bij aan ongelijkheid in de samenleving’, en het zorgt ervoor dat minderheden zich gediscrimineerd voelen door agenten. Overigens blijkt uit diverse onderzoeken dat er geen sprake is van bewuste discriminatie.
Onbewust etnisch profileren
Om het ‘onbewust etnisch profileren’ tegen te gaan, zal Typhoon in een instructiefilmpje voor de politie over etnisch profileren verschijnen. Hij zegt blij te zijn met de ‘erkenning’ die nu is onderschreven door het onderzoek, meldt het AD.
Allochtonen vaak onterecht gecontroleerd door de politie? Dit zeggen misdaadcijfers
De Minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur (VVD), zei in eerste instantie dat etnisch profileren voorkomt, maar geen standaard is. Nu wil hij toch in gesprek met Typhoon: de twee gaan specifieke afspraken maken over de instructiefilm, waarmee Van der Steur hoopt agenten bij te scholen over etnisch profileren.