Steeds minder geradicaliseerde moslims reizen naar gebieden die worden bezet door terreurgroep Islamitische Staat. Volgens de laatste cijfers zijn zo’n 273 mensen naar IS-gebieden gereisd.
Kan Nederland teruggekeerde Syriëgangers direct opsluiten?
Daarvan zijn 43 overleden en ongeveer veertig teruggekeerd, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) Dick Schoof tegen RTL Nieuws. ‘Het IS-gebied wordt kleiner op dit moment,’ aldus Schoof. ‘Dat betekent dat er ook minder mensen daadwerkelijk daar naar toe reizen. Eigenlijk zien we de laatste maanden een afvlakking, dat er niet veel mensen meer naar toe gaan.’
De belangrijkst reden is dat IS terreinverlies heeft geleden bij de Turkse grens. Dat maakt het reizen naar het ‘kalifaat’ een stuk lastiger voor sympathisanten. Daarnaast heeft de terreurgroep zelf zijn volgers aangespoord niet naar Syrië en Irak te reizen, maar in plaats daarvan aanslagen voor te bereiden in Europa.
Dreiging door geradicaliseerde individuen
‘Hier blijft de dreiging onverminderd hoog,’ stelt Schoof. Juist omdat geradicaliseerde moslims die in Nederland blijven erg gevaarlijk kunnen zijn. Zelfs als IS in Irak en Syrië is verslagen, blijft die dreiging in Nederland. IS verliest veel terrein door de militaire acties van het Syrische leger, ‘gematigde’ rebellengroepen, Rusland en de westerse coalitie.
Nederlander in kamp van IS-overlopers: ‘Ze nemen je hele leven over’
Op zondag kwam naar buiten dat de terreurgroep ook de slag om het strategisch belangrijke Dabiq heeft verloren. Het dorp werd veroverd door Free Syrian Army, een rebellengroep die wordt gesteund door Turkije.