50PLUS: GeenPeil-lijsttrekker Jan Dijkgraaf wilde bij ons op de lijst

Jan Dijkgraaf presenteerde zichzelf maandag als lijsttrekker van GeenPeil - Foto: ANP

Jan Dijkgraaf, de lijsttrekker van de kersverse partij GeenPeil, had zichzelf eigenlijk aangeboden voor de lijst van 50PLUS. Hij wilde minimaal de zesde plek op de kandidatenlijst voor de verkiezingen in maart.

‘Maar dat konden en wilden we echt niet,’ zegt 50PLUS-voorzitter Jan Nagel dinsdag.

Vilein briefje

Volgens Nagel is Dijkgraaf formeel nog lid van 50PLUS. Hij zou de partij niet hebben ingelicht over zijn vertrek. Nagel wil naar eigen zeggen verder geen oordeel geven over de stap van Dijkgraaf: ‘Iedereen heeft het recht om een eigen partij op te richten,’ aldus de politicus.

Volgens Dijkgraaf besloot hij te solliciteren op verzoek van Kamerlid Henk Krol. Dijkgraaf schrijft in zijn vileine Briefje van Jan aan Nagel dat hij 8 november te horen kreeg dat hij niet op de beoogde zesde plek zou komen. ‘Ik nam die mededeling voor kennisgeving aan, omdat ik al wist dat ik naar GeenPeil ging,’ zegt hij. Hij had naar eigen zeggen eerder GeenStijl-journalist, medeoprichter van GeenPeil, geïnformeerd dat hij in de procedure zat om kandidaat-Kamerlid voor 50PLUS te worden. Nijman zou toen hebben gezegd dat hij Dijkgraaf op het oog zou hebben voor zijn eigen partij, waarop Dijkgraaf besloot zich daarbij aan te sluiten.

Directe democratie

GeenPeil presenteerde zichzelf maandagmiddag als nieuwe partij. Op de website van het initiatief worden vrijwilligers gevraagd om te flyeren en langs de deuren te gaan. Ook vraagt GeenPeil om donaties. Tijdens de campagne voor het Oekraïne-verdrag was het initiatief buitengewoon succesvol in het optrommelen van vrijwilligers.

De trigger voor het oprichten van de partij ligt volgens het initiatief bij de manier waarop premier Rutte omgaat met de uitslag van het Oekraïne-referendum: hij zou volgens hen zo lang mogelijk tijd rekken, bot vangen in Brussel en uiteindelijk om geopolitieke redenen niets doen met de uitslag. De slogan van de nieuwe partij luidt ‘Stem op jezelf’, en de partij wil naar eigen zeggen maximale transparantie en inspraak van kiezers, onder meer via webcams in de fractiekamer en micro-referenda.