Druk op Rutte neemt toe: ‘Verdrag Oekraïne gewoon tekenen’

Rutte in discussie met Tunesische studenten - bron:AFP

Premier Mark Rutte (VVD) wil binnen twee weken een oplossing voor het Oekraïne-referendum. De druk om het associatieverdrag ondanks de ‘nee’-stem gewoon te ondertekenen, neemt toe.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) dringt er donderdag op aan bij Rutte om het Oekraïne-verdrag onder voorwaarden alsnog te ratificeren. Voorzitter Jaap de Hoop Scheffer (oud-CDA) zegt tegen De Volkskrant dat het afwijzen van het verdrag grote gevolgen kan hebben.

‘Als Nederland het verdrag verwerpt, dan wordt dit door de Russische president Poetin gezien als zwakte van Europa en dat kan hem aanmoedigen om de destabilisatie van Oekraïne te intensiveren.’ Volgens De Hoop Scheffer helpt het niet dat Amerika Donald Trump heeft verkozen tot president. Omwille van de stabiliteit in Europa, moet Nederland zijn solidariteit tonen met Oekraïne, vindt de voormalig secretaris-generaal.

Rutte vreesde ook al voor invloed op Rusland
De AIV is een machtig orgaan dat advies geeft over buitenlands beleid: zo is het kabinet wettelijk verplicht om te reageren op de adviezen. Volgens De Volkskrant is de kans groot dat Rutte het advies wil overnemen. Eerder gebruikte de premier al soortgelijke argumenten om ondertekening van het verdrag te verdedigen. Eind oktober zei hij dat ‘eensgezindheid het beste antwoord is op het Russische buitenlandse beleid’.

Volgende week donderdag reist Rutte naar Brussel, waar hij gaat onderhandelen over een extra document, waarin expliciet moet komen te staan dat het associatieverdrag met Oekraïne geen opstap is richting een volledig EU-lidmaatschap.

Een week later moet hij eventueel behaalde resultaten verdedigen in de Tweede Kamer. Daar is steeds meer kritiek op de werkwijze van het kabinet. Oppositiepartijen SP, PVV en VNL willen dat het verdrag simpelweg wordt afgewezen. D66 en CDA willen pas beslissen als ze weten wat Rutte heeft klaargespeeld in Brussel.