Onderzoek naar Amsterdamse subsidies voor koranlessen

Er zijn bonnetjes binnengekomen uit een moskee - bron:ANP

De gemeente Amsterdam betaalt de rekening voor de godsdienstlessen voor kinderen van enkele honderden moslims. Of dat geld überhaupt wordt uitgegeven aan koranonderwijs in de moskee, is volkomen onduidelijk.

Dat schrijven de Volkskrant en het AD. De kranten kregen de tip via klokkenluiderswebsite PubLeaks. Het gaat over 2015 in totaal om zo’n 285.ooo euro die de minima op hun rekening kregen bijgeschreven. Bonnen om de koranlessen te declareren, zijn binnengekomen bij de gemeente.

Bonnetjes van een moskee

De gemeente bevestigt tegenover de Volkskrant dat de regeling wordt gebruikt voor godsdienstlessen. De regeling bestaat al jaren en is bedoeld om kinderen van minima bijvoorbeeld naar muziekles te laten gaan of naar een sportclub. Ook kunnen mensen een bijdrage krijgen voor schoolspullen. Een van de moskeeën waarvan de gemeente declaratiebonnetjes ontvangt, is de Al Kabir Moskee op de Weesperzijde in Amsterdam-Oost.

Maar, zo meldt het AD, de gemeente zou niet controleren of de kinderen daadwerkelijk onderwijs krijgen en ook niet of ze dat onderwijs volgen op moskeeën die als salafistisch te boek staan.

Wethouder wil onderzoek naar betaalde lessen

Wethouder van Sociale Zaken Arjan Vliegenthart (SP) zegt een onderzoek te willen starten naar de subsidieregeling. Vliegenthart: ‘Het zou mij verbazen als moskeeën geld vragen voor deze lessen, dus dan is er mogelijk iets anders aan de hand.’

Uit het onderzoek moet naar voren komen of moskeeën de gemeentelijke subsidies gebruiken om geld te verdienen. Een andere mogelijkheid is dat de ouders ongeldige declaraties indienen, en zo het geld in eigen zak houden.

 

Op zich is Vliegenthart niet tegen subsidie op koranlessen. ‘Keuzevrijheid van ouders is een belangrijk onderdeel van de regeling, ik bemoei me er ook niet mee of kinderen nou viool- of gitaarles krijgen.’