In elf maanden van 2016 zijn er 111.000 nieuwe mensen in Nederland bijgekomen. Zo’n groei, al vijftien jaar niet meer voorgekomen, is vooral door één factor te verklaren: immigratie.
Nederland passeerde maart vorig jaar de 17 miljoen inwoners en zit nu al op bijna 17,1 miljoen, zo stelt het CBS dinsdag. De grote bevolkingsgroei kan grotendeels worden verklaard door de instroom van migranten. Al in 2015 kwamen tienduizenden mensen als asielzoekers naar Nederland, maar pas in 2016 ontvingen veel Syriërs en Eritreeërs een verblijfsvergunning. Ook kwamen er het afgelopen jaar meer immigranten uit andere EU-landen.
Migratiesaldo zal hoog blijven, schat CBS
Het inwoneraantal steeg met 111.000, terwijl dat in 2015 78.000 duizend was. In 2001 kwamen er voor het laatst meer dan 100.000 mensen bij in Nederland. Destijds was natuurlijke groei nog de belangrijkste factor: het geboortecijfer minus het sterftecijfer. In 2016 was de ‘natuurlijk aanwas’ beperkt: zo’n 24.000.
Gertjan van Schoonhoven Nederland: leeg en ondernemend in 1800, vol en inactief in 2034
Het CBS schat dat door immigratie de bevolking van Nederland voorlopig blijft groeien. Dan gaat het meestal niet om nieuwe asielzoekers, maar om familieleden van migranten die al een verblijfsvergunning kregen (gezinshereniging). Over vijf jaar wonen er mogelijk al 17,5 miljoen mensen in Nederland, verwacht het statistiekbureau.
Steeds meer mensen in steden
Ook op dinsdag maakte het CBS cijfers bekend over waar in Nederland de meeste mensen wonen. De grote steden, met Amsterdam voorop, blijven het populairst en groeien snel, vooral door immigratie. De hoofdstad heeft nu meer dan 850.000 inwoners.
Tegelijkertijd zet de ontvolking op het platteland door, onder meer in de provincies Groningen en Drenthe. Ook trekken veel gezinnen uit de grote steden, naar gemeenten in de buurt van een grote stad. De drukte in de Randstad speelt daarbij een rol, maar ook de oplopende huizenprijzen.