De moordenaar van Pim Fortuyn Volkert van der Graaf wordt niet teruggestuurd naar de gevangenis. Hij heeft zich, nadat hij op vrije voeten kwam, gehouden aan zijn meldplicht bij de reclassering.
‘Van der Graaf heeft antwoord gegeven op vragen van de reclassering. Dat er geen sprake was van een goed contact, is geen reden om hem weer vast te zetten,’ oordeelt de rechtbank in Amsterdam maandagochtend.
De rechter noemde het traject wel ‘moeizaam’, maar geen reden te zien om Van der Graaf opnieuw in de cel te zetten. Van der Graaf en zijn advocaat Willem Jebbink waren niet aanwezig bij de zitting vandaag. Het Openbaar Ministerie reageert teleurgesteld. Volgens woordvoerder Jan Hoekman vindt de rechtbank ‘een basaal toezicht’ kennelijk voldoende.
Hoekman: “Kennelijk vindt de rechtbank een basaal toezicht voldoende.” #Volkert
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) February 6, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘Ik meld mij. Tot ziens’
Het OM wilde dat Van der Graaf weer voor een jaar achter de tralies ging, omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating met voeten had getreden. Het OM vond die medewerking aan de reclassering ‘ontoereikend en niet-constructief’.
De veroordeelde moordenaar wilde alleen maar langskomen en zeggen: ‘Ik meld mij. Tot ziens.’ De reclassering gaf daarom eind vorig jaar aan dat er onvoldoende zicht was op ‘de persoon, de leefgebieden en het gevaar op herhaling’. Justitie liet eerder weten dit een ‘zeer ernstige overtreding’ te vinden.
Contactverbod
De veroordeelde moordenaar kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij.
Het zit de familie Fortuyn nog altijd hoog dat #Volkert vd G. nooit berouw heeft getoond van de moord.
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) February 6, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Hij had er toen twee derde van zijn totale straf van 18 jaar op zitten. Een meldplicht en toezicht door reclassering, een mediaverbod, evaluatiegesprekken met het OM en een contactverbod met de nabestaanden zijn de bijzondere voorwaarden die aan zijn vrijlating werden verbonden.
Ook mocht hij uiteraard geen nieuwe strafbare feiten plegen. Van der Graaf (47) probeert echter voortdurend van die voorwaarden af te komen. In september vorig jaar oordeelde de rechter dat hij geen psychologische begeleiding meer nodig had, omdat dit niet ‘zinvol’ meer zou zijn.