Raad van Marokkaanse Moskeeën bindt in over intimidatie DENK

DENK-leider Tunahan Kuzu flyert op de Dappermarkt in Amsterdam - bron:ANP

DENK en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) hebben maandagavond gesproken over de intimiderende praktijken waarvan de partij van Tunahan Kuzu wordt beschuldigd. In een verklaring staat dat er ‘een constructief gesprek’ is geweest waarin ‘kritiek en zorgen’ zijn gedeeld.

Zondag meldde de raad dat moskeebestuurders zich onder druk gezet voelen om hun achterban aan te zetten op DENK te stemmen tijdens de verkiezingen op 15 maart. DENK schommelt in de peilingen tussen de één en twee zetels en kan alle stemmen goed gebruiken.

De media hebben het gedaan

Maar volgens de RMMN zijn de uitlatingen over intimidatie verkeerd opgevat en ligt de schuld bij de media. Zij zouden ten onrechte de indruk hebben gewekt dat er sprake is van druk. ‘Dat heeft het RMMN nooit zo bedoeld.’

Wel heeft RMMN signalen ontvangen van moslims die zeggen niet vrijuit kritisch te kunnen zijn over DENK omdat andere moslims dat niet toelaten. In de verklaring is ook te lezen dat DENK ‘haar sympathisanten actief zal oproepen om geen druk uit te oefenen en ruimte te laten voor verschillende meningen’.

Eerder had de RMMN nog een heel andere opvatting. DENK werkt polariserend door kiezers voortdurend aan te spreken op hun geloof of etnische afkomst, klonk het. Ook wordt het de beweging – thans met twee zetels vertegenwoordigd in de Kamer – verweten dat er geen afstand wordt genomen van omstreden imams en de nepaccounts die worden ingezet om critici en politieke rivalen zwart te maken. De RMMN maakte eerder een ‘islamitische meetlat’ om moslimkiezers te begeleiden in hun keuze. Partijen die hoog scoren, zijn D66, GroenLinks en Artikel 1. Opvallend is dat DENK – die zich juist opwerpt als migrantenpartij – in de middenmoot eindigt.

Ook Asscher heeft kritiek op de politiek van DENK

Vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher uitte gisteren ook felle kritiek op DENK. In gesprek met RTL-journalist Frits Wester verweet hij de club van Tunahan Kuzu een politiek van intimidatie. ‘Ik hoop dat kiezers daar doorheen prikken en zich realiseren: we bepalen zelf op wie we stemmen in dit land. Dat ga je je niet laten vertellen door een moskee, dat ga je je ook niet laten vertellen door een groep die zegt de verbinding te preken, maar in werkelijkheid het tegendeel doet.’

DENK-politici Tunahan Kuzu (lijsttrekker) en Selçuk Öztürk (partijvoorzitter) zijn beiden afkomstig uit de PvdA. Ze werden in november 2014 uit de Kamerfractie gezet na een conflict met Asscher en gingen verder als tweemansfractie. In 2015 richten ze de politieke beweging DENK op. Daarbij sloot ook tv-presentatrice Sylvana Simons zich aan. Zij heeft de partij inmiddels verlaten na onenigheid over onder meer de koers.