De Turkse president Recep Tayyip Erdogan strooit de ene belediging na de andere uit over Nederland. Dat zorgt voor furieuze reacties bij veel politieke partijen in deze verkiezingscampagne, behalve bij DENK.
De beweging van de Turkse Nederlanders Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk ontloopt kritische vragen over de praktijken van de Turkse president.
Erdogan noemde Nederlanders dit weekeinde ‘fascistisch’ en ‘nazi-overblijfselen’. Gisteren deed hij daar nog een schepje bovenop door valselijk te beweren dat Nederland de massamoord in Srebrenica (1995) op zijn geweten heeft. Schandalige uitspraken, zo reageerden de meeste lijsttrekkers, die gisteren volop in de weer waren om stemmen binnen te halen. Premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte was klip-en-klaar in zijn reactie: ‘Dit is walgelijke geschiedvervalsing.’ Hij sprak over de Turkse president als iemand die met het uur hysterischer wordt.
Syp Wynia in weekblad Elsevier: ‘Bevrijdend dat overheid niet meer kruipt voor Erdogan‘
DENK-poster aan de muur
DENK doet het goed in de peilingen. De afgelopen weken kon de partij, die ook wel wordt aangeduid als een Erdogan-filiaal, rekenen op twee tot drie virtuele zetels. Maar de partij heeft het lastig met de hoogoplopende rel tussen Turkije en Nederland, die dit weekeind in alle hevigheid ontvlamde. Veel Turkse Nederlanders willen wegens het Turkse karakter van de partij stemmen op DENK. Bij Turkse en Marokkaanse bakkers in Amsterdam-Oost wordt hardop over de partij gediscussieerd, en bij een enkeling hangt een DENK-affiche aan de muur.
Onder de Turken in Nederland is een significant deel pro-Erdogan. Toen zowat elke partij zich uitsprak over het weren van de Turkse ministers en de boze Turkse reactie daarop, hulde DENK zich in stilzwijgen. De partij was de hele dag onbereikbaar voor commentaar. Uren later kwam daar eindelijk een reactie. Kuzu op Twitter: ‘Laten we nu de-escaleren. Burgers mogen niet tegenover elkaar komen te staan.’ Hij zei zelfs een bemiddelingspoging te hebben ondernomen, maar nul op het rekest te hebben gekregen van Rutte en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. In zijn stad kwam alle heibel tot een uitbarsting. DENK betitelt het weren van de Turkse ministers als ‘zeer onverstandig’, omdat ‘hierdoor de verhoudingen alleen maar meer op scherp komen te staan’.
– Uitgebreide verklaring – DENK roept om nu te deëscaleren. Burgers mogen niet tegenover elkaar komen te staan! https://t.co/LWwaGIZJw1
— DENK (@DenkNL) March 12, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Verwensingen aan adres Nederland
Net als alle andere politieke kopstukken bracht Kuzu eerder op woensdag zijn stem uit. Een uitgelezen kans voor media om de DENK-voorman eindelijk aan de tand te voelen. Maar toen een PowNed-verslaggever het probeerde, werd zij vakkundig afgewimpeld. Kuzu weigerde vragen over Erdogans verwensingen aan het adres van Nederland te beantwoorden. ‘Waarom denk jij dat ik met PowNed wil praten?’ was zijn repliek. Op de verkiezingsbijeenkomst die DENK woensdagavond houdt – locatie onbekend – worden journalisten buiten de deur gehouden. Ook Elsevier is niet welkom. Vragen over het stilzwijgen van DENK blijven vooralsnog onbeantwoord.
De houding van DENK deed Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) verzuchten dat DENK wat haar betreft afstand had moeten nemen van Erdogans uitspraken. In een radio-uitzending van EenVandaag had de sociaal-democratische nummer twee het vooral over Erdogans nazi-uitlating. ‘Dat kan absoluut niet en is onacceptabel. Dan verwacht ik van een volksvertegenwoordiger in Nederland dat hij dat ver van zich werpt. Dat is niet gebeurd en dat is jammer.’