Het CDA, D66 en de VVD hebben tijdens de verkenningsgesprekken aangegeven hoe dan ook niet met de PVV in zee te willen. Geert Wilders houdt hoop. Als hij toch niet in de regering komt, wil hij ‘guerrilla-oppositie’ voeren.
Wilders stelt dat de uitsluiting van de PVV door het CDA en VVD ook volgens verkenner Edith Schippers (VVD) niet over de inhoud ging. CDA-lijsttrekker Sybrand Buma en demissionair premier Mark Rutte zouden niet eens bereid zijn een gesprek te voeren met Wilders.
Wat willen de grote partijen tijdens het formatieproces? Lees meer >>
Nog steeds hoop op regeringsdeelname
De PVV-leider – die eerst zei niet te willen regeren met Rutte, maar wel met de VVD – hoopt nog steeds op een wonder: ‘Buitenspel? Het is pas klaar als de scheidsrechter voor het eindsignaal heeft gefloten, zo ver is het nog lang niet,’ aldus Wilders in een interview met het AD.
Voor het CDA en de VVD ligt een mogelijke regering met de PVV niet alleen gevoelig vanwege de ‘minder, minder’-uitspraken, maar ook vanwege het ineenstorten van kabinet-Rutte I. De VVD herhaalt steevast dat ‘Wilders altijd wegloopt,’ maar dat is onzin volgens Wilders. ‘Rutte heeft toen nog gezegd de PVV is nog loyaler dan het CDA.’ Rutte en Buma leverden niet op het gebied van immigratie, stelt Wilders. Nu gedragen ze zich alleen maar als kleuters.
Overigens zegt Wilders ook geen afstand te willen doen van zijn ‘minder, minder’-uitspraken. Deze zouden zijn gebaseerd op beleid, en hij wil de uitlatingen niet terugnemen.
Willen het CDA en VVD wel?
Tijdens de formatie zei Wilders ‘beschikbaar en constructief’ te zijn tijdens de formatie. Waar de VVD en het CDA volhouden dat ze voor de verkiezingen heel duidelijk zijn geweest over de regeringskansen met de PVV, veranderde Wilders voor de verkiezingen van gedachte. Het leek toen alsof de PVV zo groot ging worden dat hij verantwoordelijkheden moest nemen: regeren met Rutte is als het aan Wilders ligt dus toch een optie.
CDA-leider Buma heeft het gedrag van Wilders tijdens de formatie meermaals veroordeeld. ‘Ik ben altijd bereid tot een gesprek, maar als hij nu opeens zielig in een hoekje gaat zitten om te zeggen wat er nu weer met hem gebeurt, dan is hij echt vier jaar te laat.’
Wilders wil ook als hij niet in de regering komt gewoon door in de politiek. Hij belooft ‘guerrilla-achtig oppositie’ te voeren. ‘Ze weten niet wat hen te wachten staat,’ wacht hij.