Een moedeloze situatie: heeft Groningen nog potentie?

Onveilig verklaarde woning in Bedum, dicht bij Loppersum, is verstevigd

Krimp, economische achterstand en dan ook nog eens het slepende bevingsdossier: de situatie in Groningen is om moedeloos van te worden. Toch zoeken ondernemende burgers en bestuurders naar aanknopingspunten voor de toekomst. Waar zit de potentie?

Groningen staat niet alleen voor deze uitdaging. Tijdens de verkiezingscampagne beloofden bijna alle partijen dat de provincie meer gaat profiteren van de gaswinning. Het thema ligt dus op de formatietafel en het aankomende Regeerakkoord brengt mogelijk nieuw geld voor investeringen. Dit komt boven op de 97,5 miljoen euro die – los van alle schadevergoedingen – de komende vijf jaar al wordt gestoken in het bevingsgebied. Investeringen moeten zorgen voor een vitaler platteland, nieuwe banen en een positiever image.

En dus wordt er nagedacht over de sterke punten van de streek. Zo probeert Groningen al langer een cluster van onderzoek, onderwijs en bedrijvigheid rond (hernieuwbare) energie te vormen. De energiesector is dankzij de gaswinning al relatief groot, en zijn er hoogwaardige kennis- en onderwijsinstellingen aanwezig. Het is niet het enige aanknopingspunt. Zo heeft de stad Groningen veel jeugdige, hoogopgeleide bewoners, heeft de provincie een groot Duits achterland en vestigen steeds meer bedrijven zich in de Eemshaven.

De vraag is of de plannen voldoende zijn de Groningse problemen het hoofd te bieden. En of er voor alle bewoners een positief toekomstperspectief is. Lees het hier.