Crimineel ook in steden vrijuit door onderbezette politie

Politie in Rotterdam Foto: ANP

Door personeelstekorten bij de politie blijven aangiften weken liggen en moet de politie criminelen laten lopen. Zelfs met agenten die overuren draaien, blijft het korps ook in de grote steden behoorlijk onderbezet.

Eerder dit jaar sloegen commissarissen van de Koning alarm over de situatie op het platteland. Afgelegen gebieden zijn naar hun zeggen een ‘luilekkerland voor criminelen’, omdat de politie zich volledig richt op de Randstad.

Politie kan ‘structureel aanpakken problemen’ vergeten

Maar ook in Amsterdam en Rotterdam blijkt paniek te ontstaan over de onderbezetting van de politie, meldt het AD.  ‘Het gaat om zaken met daderindicatie, waarbij je vooral moet denken aan inbraken en diefstallen,’ geeft de politie van Amsterdam toe. ‘Die zaken pakken we niet op, tot frustratie van onze mensen.’

Agenten wijzen naar de ‘robuuste basisteams’ die de politie in 2013 introduceerde. Deze teams lopen op hun tandvlees, onder meer doordat politiestudenten deel uitmaken van de basisteams. In de praktijk kunnen die weinig betekenen voor hun collega’s. Aan het ‘structureel aanpakken’ van problemen komen agenten niet toe, zegt politievakbond ANPV tegen het AD.

Agenten krijgen geen verlof

Ook worden de problemen veroorzaakt door grote evenementen in de steden, waarbij extra agenten worden ingezet. Daarnaast gaat er veel mankracht naar het beschermen van Joodse instellingen, vooral in Amsterdam, waarvan wordt gevreesd dat ze doelwit zijn van terroristische aanslagen. Eerder sloeg de Koninklijke Marechaussee alarm over onderbezetting: ook de marechaussees zijn nodig voor de bewaking van synagogen en Joodse scholen.

Gevolg is dat onder meer tips over hennepkwekerijen op de plank blijven liggen. Ook als de politie al een dader in beeld heeft, komen agenten niet toe aan het behandelen van dossiers. Agenten krijgen nauwelijks verlof toegezegd: ook voor de komende maanden durft de politie de agenten nog geen vrije dagen te laten opnemen.