Politiedienst slaat alarm over mislopen cruciale terreurtips

Ibrahim El Bakraoui (R) was in juli vorig jaar in Nederland - FOTO: AFP

De politiedienst die zeer geheime internationale opsporingsinformatie verwerkt, slaat alarm. Door gebrek aan personeel en falende computersystemen loopt de afdeling ruim 3.900 rechtshulpverzoeken achter.

Medewerkers vrezen dat Nederland cruciale terreurtips misloopt, schrijft dagblad AD dinsdag op basis van vertrouwelijke documenten. Een rechtshulpverzoek is een verzoek van een land aan een ander land om hulp te bieden bij een juridische procedure, bijvoorbeeld door bewijsmateriaal, getuigen of verdachten over te dragen.

Haperende ict-systemen

Het Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum van de politie kampt met een groot personeelstekort en met haperende ict-systemen. De afdeling loopt op dit moment ruim 3.900 rechtshulpverzoeken en 5.800 signaleringen van vermiste personen achter. De politiedienst in Zoetermeer, nu 150 man sterk, zegt ruim 100 mensen tekort te komen.

Volgens de krant kreeg de afdeling vijf jaar terug ruim 166.000 rechtshulpverzoeken uit het buitenland. Onder meer door de toegenomen terreurdreiging is dat aantal gestegen tot 250.000 per jaar, terwijl het aantal medewerkers niet toenam. De politietop onderschrijft de problemen. ‘We prioriteren wel, maar of informatie belangrijk is, haal je niet altijd uit het eerste bericht,’ meldt een politiebron aan het AD: ‘Dat we niet weten welke informatie we laten liggen, frustreert mensen. Zeker met de zaak-El Bakraoui in het achterhoofd.’

Ophef over terrorist Ibrahim el Bakraoui

Die zaak betreft Ibrahim el Bakraoui, de terrorist die zichzelf opblies op de Brusselse luchthaven Zaventem in maart vorig jaar. Nederland liep toen cruciale internationale informatie mis. El Bakraoui reisde via Turkije en Nederland naar België.  De New Yorkse politie had Nederland gewaarschuwd voor de komst van de terrorist, maar er werd geen actie ondernomen.

Die affaire kostte toenmalig minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid) bijna de kop en leidde tot veel Kamervragen. Onder anderen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde uit naar Nederland: jullie hebben de terrorist laten lopen.