Het is mogelijk dat de rechtszaak over rampvlucht MH17 zonder de verdachten wordt gehouden. Zij kunnen dan bij verstek worden berecht.
Dat zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop zondag.
Precies drie jaar geleden
Bij het neerstorten van het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014, precies drie jaar geleden, kwamen naast 198 Nederlanders ook 38 Australiërs om het leven. In totaal waren er 298 slachtoffers, uit achttien landen. Onderzoek wees uit dat het vliegtuig is geraakt door een Russische BUK-raket, afgeschoten uit gebied dat in handen was van pr0-Russische separatisten.
Eerder deze maand werd bekend dat de verdachten door een rechtbank in Nederland en onder de Nederlandse wet zullen worden berecht. In het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp werkt Nederland samen met Maleisië, Oekraïne, Australië en België.
Stil protest nabestaanden
Zondagochtend was er een stil protest bij de Russische ambassade in Den Haag. Ongeveer vijftien nabestaanden van slachtoffers van de nMH17 demonstreerden tegen ‘de tegenwerking van Rusland bij het onderzoek naar de verantwoordelijken van het neerhalen van het vliegtuig’. De nabestaanden gaven een geschreven boodschap af bij de ambassade.
Daarin roepen ze Rusland op de internationale afspraken na te komen en volledig mee te werken aan het onderzoek zodat de schuldigen kunnen worden bestraft. De waarheid moet boven tafel: ‘Stop met spelletjes. Wees een natie zo trots en waardig als uw volk,’ is de boodschap aan het Kremlin. Rusland ontkent elke betrokkenheid bij de ramp boven Oost-Oekraïne. Eerder blokkeerden de Russen al de oprichting van een internationaal MH17-tribunaal.