Waarom geen EU-geld voor Sint-Maarten?

Bron: ANP

Saint-Martin, het Franse deel van Sint-Maarten, kan rekenen op geld van de Europese Unie (EU) voor de wederopbouw na orkaan Irma. Het Nederlandse deel moet het vooralsnog zonder Europees geld doen. Dat is het gevolg van de status van Sint-Maarten als overzees gebied binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Saint-Martin heeft een andere status: het Franse deel behoort tot de ultraperifere gebieden (UPG). Op Saint-Martin is het EU-recht onverkort van toepassing. Dit houdt in dat het Franse deel bijvoorbeeld onderdeel is van de Europese interne markt en ook met de euro betaalt. Wegens de status als UPG kan Frankrijk een verzoek indienen in Brussel voor financiële steun voor de wederopbouw van het eiland. Er is een speciaal fonds voor hulp in dit soort situaties. Zo kon Italië rekenen op 1 miljard euro voor de wederopbouw na de aardbeving afgelopen augustus.

Sint-Maarten is geen UPG, maar een overzees gebied. In een overzees gebied geldt alleen een associatieverdrag.  Sint-Maarten is bijvoorbeeld geen onderdeel van de Europese interne markt en heeft een eigen valuta, de gulden. Vanwege deze aparte status kan Sint-Maarten formeel niet op Europese steun rekenen.

De schade aan het eiland is enorm, voorlopige schattingen komen uit op ten minste 1 miljard euro schade. Een groot bedrag voor een land dat een jaarlijkse begroting heeft van zo’n 200 miljoen euro.

Nederland laat het er dan ook niet bij zitten. De NOS meldt dat PvdA-europarlementariër Agnes Jongerius zal proberen alsnog geld en hulp van de EU te krijgen voor Sint-Maarten. Vandaag debatteert het Europees Parlement met de Europese Commissie over hulp. Naar verwachting wordt er dan ook meer bekend over mogelijke hulp aan Sint-Maarten.

Koning: ‘geloof in de toekomst’ 

Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties waren gisteren op Sint-Maarten. Zij zijn geschokt door de omvang van de schade op het eiland. ‘Dit gaat alle verbeelding te boven,’ zei de Koning bij zijn bezoek. Hij voegde daaraan toe nooit eerder zoiets te hebben meegemaakt en dat het nuttig is geweest zelf te zien hoe verschrikkelijk de storm heeft huisgehouden. Toch is de Koning positief. Hij ziet dat mensen geloof hebben in de toekomst.

Gisteren vlogen de Koning en Plasterk naar twee andere Nederlandse overzeese gebieden,  Saba en Sint-Eustatius. Deze twee eilanden zijn minder hard geraakt door Irma. Ook deze twee eilanden hebben de status van overzees gebied en kunnen formeel niet op steun van de EU rekenen.