Het Amsterdamse raadslid Rutger Groot Wassink (GroenLinks) zegt op de hoogte te zijn geweest van de Grijze Campagne waarover Elsevier Weekblad afgelopen zondag berichtte. Maar hij haalt twee campagnes door elkaar.
Volgens Groot Wassink werd de raad afgelopen maart geïnformeerd over het plan ‘Online aanpak Radicalisering en Polarisatie’. Daarin wordt geopperd om ‘het gematigde midden’, de grijze massa, meer te laten spreken. De gemeente Amsterdam wilde ‘friendly vloggers’ een podium bieden, die hun gevoelens zouden delen.
De Witte Campagne en de Grijze Campagne
Maar Groot Wassink haalt hier twee campagnes door elkaar. Het voorstel met de ‘friendly vloggers’ viel onder de codenaam ‘Witte Campagne’, een officiële campagne van de gemeente Amsterdam waar onder meer ook het project ‘DNA Amsterdam’ onder valt. Dit plan was opgezet als een massacampagne.
Lees het hele artikel van Nikki Sterkenburg: het Van der Laan-project waarvan niemand mocht weten
Hoewel de Witte Campagne ook zeker betrekking had op een online aanpak en vloggers, was de Grijze Campagne in essentie anders. Het zou allereerst geen massacampagne zijn. De door de gemeente ingehuurde Marokkaanse acteur zou op basis van een door de gemeente opgesteld script losgaan over onder meer zijn behandeling door de politie. Dat is heel iets anders dan een ‘friendly vlogger’ die een gematigd geluid laat horen.
Grijze campagne moest ‘onherleidbaar’ zijn
Bovendien was het van meet af aan de bedoeling dat de Grijze Campagne onherleidbaar was. ‘Elke “mainstream” boodschap van ons tegen jihad is waardeloos, als blijkt dat het van ons komt,’ zo staat te lezen in het oorspronkelijke plan. Daarin wordt ook benadrukt dat dit plan alleen kan slagen wanneer onder de radar blijft dat het een door de overheid gemaakte campagne is.
Plan Grijze Campagne: ‘Any “mainstream” messaging against jihad is worthless if it is seen to come from us’ pic.twitter.com/maSMPwSvmg
— Nikki Sterkenburg (@SterkNikki) 30 oktober 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
In de zomer van 2016 is de heimelijke beïnvloeding nog steeds het uitgangspunt, zo staat te lezen in een van de vertrouwelijke stukken over het driehoeksoverleg met de hoofdofficier van justitie en de Amsterdamse politiecommissaris. Van der Laan gaf in dat gesprek aan niets verkeerds te doen.
In een samenvatting die voor Van der Laan werd gemaakt, valt de reactie van de anderen te lezen: ‘Uw driehoekspartners hebben aangegeven dat zij het voeren van een ‘anonieme campagne’ in strijd vinden met de transparantie, openheid en integriteit die de overheid zou moeten voorstaan.’
Amsterdamse gemeenteraad wil opheldering over geheim project Van der Laan >