Haatimam Amaouch zoekt sociale huurwoning: ‘Liefst zes kamers’

27 oktober 2017Leestijd: 3 minuten
El Alami Amaouch

De haatimam El Alami Amaouch wil aanspraak maken op een huurwoning met zes kamers. ‘Ik heb al in februari tegen Haag Wonen gezegd dat ik een groot huis nodig heb,’ zegt Amaouch. De haatimam werd vorig jaar België uitgezet, omdat hij staatsgevaarlijk is.

Dat zegt Amaouch tegen De Telegraaf. Amaouch heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Hij is terecht gekomen in Den Haag omdat Marokko hem weigerde. Op dit moment heeft Amaouch geen vaste woning: ‘Soms zit ik bij mijn schoonfamilie, dan weer bij vrienden. Maar het is niet handig. En mijn kinderen missen mij.’

De gemeente Den Haag is de haatimam liever kwijt dan rijk. ‘Er kan alleen worden ingegrepen als hij een strafbaar feit pleegt, en dat is tot nu toe niet gebeurd,’ zegt een woordvoerder tegen Elsevier Weekblad.

‘Zes kamers, desnoods vier’

Amaouch probeert er het beste van te maken. Bij woningcorporatie Haag Wonen meldde hij zich aan voor een sociale huurwoning. Het liefst met zes kamers, maar hij is bereid genoegen te nemen met vier. ‘Huizen met zes kamers zijn moeilijk te vinden. Dus vier kamers is ook goed,’ zegt hij tegen De Telegraaf. Ook heeft Amaouch inmiddels een uitkering aangevraagd, maar nog niets gekregen.

Haag Wonen bevestigt dat Amaouch is langsgekomen. ‘Als hij in de Schilderswijk wil wonen, kom je bij ons terecht. Wij hebben bijna alle sociale huurwoningen.’ Amaouch maakt in principe aanspraak op een sociale huurwoning, zolang hij niet boven de inkomensgrens zit. ‘Of hij wel of geen salafist is, dat is geen criterium,’ zegt een woordvoerder van Haag Wonen. ‘Een woning met zes kamers is overigens wel schaars, dan komt hij op een wachtlijst.’

Radicale imam

Volgens Amaouch is hij geen radicaal. De Belgische staat denkt daar heel anders over. In 2015 werd zijn verblijfsvergunning al ingetrokken. De Belgische staatssecretaris voor Asiel Theo Francken zei vorig jaar dat de imam ‘een gevaar voor de samenleving’ is en terrorisme verheerlijkt.

Zeker drie Syriëgangers zouden zijn beïnvloed door de teksten van Amaouch. Daarnaast heeft de imam onder meer de aanslag verheerlijkt die terrorist  Mohammed Merah in Toulouse heeft gepleegd. Merah opende het vuur op een joodse school en doodde drie kinderen en een volwassene.

Zoon Amaouch nog vast voor haatzaaien

Intussen zit de familie van de omstreden imam nog steeds in het Belgische Verviers. Vorige maand maakte de Belgische staatssecretaris Theo Francken bekend dat de zoon van de El Alami zou worden uitgezet. Ook hij vormde een gevaar voor de veiligheid. De zoon van de haatimam publiceerde vorig jaar een filmpje op YouTube, waarin hij ’s nachts door Verviers liep en opriep om christenen te doden. ‘Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood aan hen allen, spaar er niet een.’ Dat is te horen in het filmpje. Op het moment van de opname is de jongen zeventien jaar oud. Later ontkende Souhaib Amaouch dat hij een jihadist is.

Op dit moment zit hij vast in een Belgische jeugdinrichting. Zodra hij wordt vrijgelaten zal hij worden uitgezet, heeft Francken gezegd.