Het ziet er goed uit voor de voorstanders van referenda. De kans is groot dat het referendum over de zogenoemde sleepwet er ook echt komt. Als de initiatiefnemers het benodigde aantal handtekeningen verzamelen, kan de volksraadpleging al in maart worden georganiseerd.
Dat zou dan tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen zijn, meldt de Kiesraad tegenover persbureau ANP.
Aantal handtekeningen in de lift
Nu het aantal handtekeningen voor de beoogde volksraadpleging de laatste dagen flink in de lift zit, wordt de kans op een referendum steeds groter, schrijft NRC Handelsblad. De teller staat intussen op meer dan 218.000 steunbetuigingen. Er zijn er in totaal 300.000 nodig.
De campagne voor het referendum kreeg zondag een flinke duw in de rug, doordat tv-presentator Arjen Lubach er in zijn show Zondag met Lubach aandacht aan besteedde. Het benodigde aantal handtekeningen moet voor 16 oktober binnen zijn.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Referendum heeft niet-bindend karakter
Dat eventuele referenda worden gecombineerd met ‘gewone’ verkiezingen is volgens de woordvoerder van de Kiesraad altijd het uitgangspunt, omdat dit de efficiëntste aanpak is. Volgens hem zijn gemeenten er al over geïnformeerd dat op 21 maart 2018 naast gemeenteraadsverkiezingen mogelijk een referendum wordt gehouden.
Lees ook dit interview: Privacy First wil rechtszaak tegen de staat. ‘Aftapwet hoort thuis in een militaire dictatuur’
Het gaat om een raadgevend referendum, net als bij de stemming over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne op 6 april 2016. Het kabinet hoeft niet naar de beslissing van de kiezer te luisteren, omdat het raadgevend referendum in Nederland een niet-bindend karakter heeft.
Als nieuwe referendum doorgaat, stemmen kiezers over de zogenoemde tap- of sleepwet, formeel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De wet werd in juli aangenomen door de Eerste Kamer en treedt per januari 2018 in werking, dus nog voor een eventueel referendum hierover. De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. Het verzamelen van de handtekeningen is een initiatief van vijf studenten uit Amsterdam. Zij vrezen dat de wet grote gevolgen heeft voor de privacy en bewegingsvrijheid van burgers. Het verzamelen van de handtekeningen begon begin september.
In Elsevier Weekblad: wat is snel internet en betaal ik niet te veel?