Voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis stond al eerder voor de civiele rechter, maar verschijnt vandaag ook voor de strafrechter. Ze wordt ervan verdacht 1,2 miljoen euro van het ziekenhuis te hebben verduisterd.
Ook is haar valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Elsevier Weekblad maakt een overzicht: hoe zat het ook alweer?
Erbudak was van 2006 tot en met 2013 bestuursvoorzitter van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Op het moment dat ze het in 2006 koopt met haar vaste zakenpartner Jan Schram is het bijna failliet. De twee worden de eerste private ziekenhuisondernemers van Nederland en oogsten aanvankelijk lof, want de eerste jaren zijn succesvol. Maar als de financiële problemen terugkeren en Schram in 2012 overlijdt ontstaan er conflicten tussen Erbudak en de medische staf, directieleden en aandeelhouders.
Onderhandelen zonder overleg met andere bestuurders
Als ze met verzekeraar Achmea over de zorginkoop onderhandelt zonder dit met andere bestuurders te bespreken is de maat vol en wordt ze ontslagen. Dat gebeurt in maart 2013.
Erbudak laat het er niet bij zitten en stapt naar de civiele rechter, waar ze een schadevergoeding eist en achterstallig salaris van 1,9 miljoen euro. Maar al snel komt het ene na het andere schandaal aan het licht: ze blijkt zichzelf, haar vennootschappen en haar kinderen ten koste van het ziekenhuis flink te hebben verrijkt.
1,5 ton aan privé-uitgaven
Zo werd de creditcard van het ziekenhuis voor 1,5 ton aan privé-uitgaven gebruikt en zou de zakenvrouw € 61.535 aan facturen door het ziekenhuis hebben laten betalen. Dit geld ging onder andere naar vliegtickets, chauffeursdiensten en tickets voor een concert van Pearl Jam.
Daarnaast deed ze betalingen voor investeringen van privéonderneming Meromi Participaties met geld van het ziekenhuis. Als klap op de vuurpijl haalde Erbudak zonder overleg met de andere bestuursleden en aandeelhouders 1 miljoen euro uit de kas van het Slotervaartziekenhuis. Dat ging naar investeringsmaatschappij Simed, voor de aankoop van een hotel en resort in Turkije.
Onder verdenking bij Fiod
Door die laatste onthulling komt ze in het voorjaar van 2014 onder verdenking van de Fiod, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Die verricht huiszoeking in haar woonplaats Beverwijk.
In januari 2015 doet de civiele rechter uitspraak. Erbudaks ontslag is gerechtvaardigd en ze moet het Slotervaartziekenhuis 1,7 miljoen euro terugbetalen. Een paar maanden later wordt ze persoonlijk failliet verklaard.
Inmiddels woont Erbudak bij haar partner op de Antillen. Ze was donderdag niet bij de rechtszaak aanwezig.