Het in opspraak geraakte PvdA-Kamerlid William Moorlag is niet van plan op te stappen zolang er geen ‘zorgvuldig onderzoek’ is gedaan naar zijn handelen, laat hij weten in een verklaring. Moorlag ligt onder vuur omdat hij in zijn vorige functie als directeur van een de sociale werkplaats Alescon gehandicapten liet werken via schijnconstructies.
Moorlag schrijft zaterdag dat hij verantwoording wil afleggen ‘onder meer in de ledenraad van de PvdA’. Maar: ‘daaraan onlosmakelijk gekoppeld’ wil hij dat er een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar zijn functioneren als directeur van Alescon, en als (kandidaat-) Tweede Kamerlid. Een commissie moet dan beoordelen of Moorlag over de schreef is gegaan.
Honderden gehandicapten in dienst via schijnconstructie
‘Zolang geen zorgvuldig onderzoek heeft plaatsgevonden en daardoor niet transparant en deugdeling verantwoording kan worden afgelegd, zal ik geen gehoor geven aan de oproep van het partijbestuur en deze positie in de fractie innemen,’ aldus het Kamerlid.
Moorlag was eerder directeur van de sociale werkplaats Alescon in Assen. De rechter oordeelde vorige week dat Alescon gehandicapten in dienst nam via een schijnconstructie. Alescon overtrad de wet door honderden gehandicapten via een zelf opgericht uitzendbureau in dienst te nemen met behulp van een schijnconstructie.
Zo kon Alescon regelingen voor werknemers ontlopen, en spaarde de sociale werkplaats loonkosten uit. De constructie was weliswaar bedacht door de voorganger van Moorlag, maar het PvdA-Kamerlid zag geen reden om hierin verandering te brengen.
Moorlag nam in oktober de plaats in van Jeroen Dijsselbloem, die de Tweede Kamer verliet omdat bij hem ‘het vuur ontbrak’.
Moorlag legt advies partij bestuur naast zich neer
PvdA-leider Lodewijk Asscher liet eerder nog weten dat Moorlag kan aanblijven. Hij zou als directeur geen kwade intenties hebben gehad en alleen zoveel mogelijk mensen aan het werk hebben willen houden. Maar volgens berichtgeving van het AD heeft het partijbestuur een ‘zwaarwegend advies’ gegeven dat Moorlag niet langer kan aanblijven. Ook de Jonge Socialisten, de jongerentak binnen de PvdA, willen hem weg hebben.
De Tweede Kamerfractie van de PvdA gaat wel opnieuw in gesprek over het lot van Moorlag, maar dat zal niet meer zaterdag gebeuren, aldus een woordvoerder. De kwestie ligt bij de PvdA gevoelig omdat die partij zich juist steevast uitspreekt tegen schijnconstructies.