Volgens Volkskrant-journalist Huib Modderkolk is hij samen met zijn collega Tom Kreling wel degelijk uit de Wilders-film van de Amerikaanse documentairemaker Stephen Robert Morse geschrapt omdat deze bang was dat de PVV-leider anders zou afhaken.
De documentaire ‘Wilders’ is donderdag 11 oktober 2017 uitgezonden door de NTR op de publieke omroep (NPO2). Modderkolk reageert met deze verklaring op de column van Stephen Robert Morse die vandaag verscheen op de site van Elsevier Weekblad.
Volgens de documentairemaker komen Modderkolk en Kreling niet in de eindversie van zijn film voor ‘vanwege hun slechte Engels, en belangrijker nog, doordat zij vooral speculeerden over de standpunten van de heer Wilders. Hun bijdrage voldeed simpelweg niet aan onze definitie van goede journalistiek.’
Morse complimenteerde journalisten juist met hun Engels
Modderkolk noemt dit een ‘onzinverhaal’. Na het interview zou Stephen Robert Morse beide journalisten hebben gecomplimenteerd met hun Engels. Ze hadden daarna nog veel contact met de filmmaker om hem te helpen aan namen en contactgegevens van andere mogelijke interviewkandidaten. Zo wilde hij onder anderen graag spreken met de broer van Geert Wilders.
Modderkolk zegt een bericht te hebben van Stephen Robert Morse waaruit blijkt dat Geert Wilders ontstemd (‘pissed’) was dat de filmmaker ook Modderkolk en Kreling voor zijn documentaire had geïnterviewd. Vandaar dat in de trailer van de film – om Wilders niet af te schrikken – alleen hun stemmen zitten. In de uiteindelijke documentaire zijn ook de stemmen gesneuveld.
Over die ontstemdheid van Wilders stuurde Kreling deze tweet:
Docu over #Wilders, waar @huibmodderkolk en ik uit verdwenen, nadat PVV-leider bij maker aangaf 'pissed' te zijn dat-ie ons gesproken had. https://t.co/Msv1nEWtjg
— Tom Kreling (@TomKreling) September 21, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Hij schreef dus niet, zoals Stephen Robert Morse in zijn column beweert, dat ze niet in de film zitten ‘omdat zij het oneens waren met Wilder’s opvattingen’.
Volgens Modderkolk heeft Stephen Robert Morse achteraf een reden verzonnen waarom zij niet in de film voorkomen, terwijl hij de beide journalisten vooraf liet weten dat hij ze uit de trailer liet omdat hij bang was voor Wilders’ reactie.