Verschillende politieke partijen en actiegroepen komen 18 maart bij elkaar op de Dam in Amsterdam. Ze gaan demonstreren tegen – in hun ogen – ‘racistische partijen’ als de PVV en Forum voor Democratie (FvD). Maar bij de demonstratie zijn nogal wat dubieuze clubs aanwezig.
Comité 21 Maart, zoals het collectief zich noemt, beslaat een zestigtal groepen. De demonstratiegroep opereert onder het motto ‘Geen racisten in de gemeenteraden’.
Groep wil Annabel Nanninga niet in de raad
‘Vluchtelingen, moslims en anderen dienen als zondebok voor bestaande sociaaleconomische problemen. Wij willen waarschuwen tegen de groeiende invloed van extreemrechts. Als er niets wordt ondernomen tegen het normaliseren van racisme, zal dit alleen maar groeien,’ zei woordvoerder Saida Derrazi woensdag tegen de Amsterdamse stadszender AT5. Zo vindt Derrazi bijvoorbeeld dat de Amsterdamse FvD-lijsttrekker Annabel Nanninga zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan racistische uitspraken. Nanninga zelf zegt niet van racisme te houden. ‘Dat is haar mening, wij hebben onze mening. Wij zien het liefst niet zo’n persoon in de raad komen,’ aldus Derrazi.
Naast een demonstratie wil Comité 21 ook debattrainingen geven aan mensen die ‘extreemrechtse argumenten willen bestrijden’. De aftrap van het comité was vorige week in de Diyanet-moskee Emir Sultan in Amsterdam-Noord, waar eerder een onthoofde pop werd achtergelaten door een extreemrechtse actiegroep.
Vreemde mix van politieke partijen en extremistische groepen
Opvallend is dat het Comité zowel traditionele politieke partijen omvat, zoals de PvdA en GroenLinks, maar ook clubs zoals de Antifascistische Aktie (AFA) en de het asielactivistische No Borders Network. Die twee worden door de AIVD aangemerkt als extreemlinks. De AIVD benadrukte eerder dat de AFA bijvoorbeeld een rol speelt ‘in het ontstaan van de beeldvorming rondom extreemrechts en rechts-extremisme. Ze ontlenen hun bestaansrecht aan de dreiging die hiervan kan uitgaan en cultiveren het beeld dat deze groot is en groeit. AFA tracht elke rechtse activiteit te verhinderen door lobbywerk bij bijvoorbeeld gemeenten. Politici en hun bestuurders lopen het risico zich in hun afwegingen te laten leiden door een onjuiste schets van de situatie. Hierdoor kan er sprake zijn van een overreactie.’
Eerder bij Elsevier Weekblad
Extremisten zonder grenzen: dit is de wereld van het asielactivisme
De Nederlandse tak van No Border Network onderneemt al jaren acties tegen het Nederlandse en Europese vreemdelingenbeleid. Zelf zeggen ze idealisten te zijn die in hun verzet de grenzen van de wet opzoeken, maar de AIVD beschouwt hen als extremisten die zich schuldig maken aan intimidaties en bedreigingen.
Activisten houden zich aan de wet, extremisten doen dat niet, redeneert de AIVD. ‘Het verzet vanuit extremistische kringen tegen het Nederlandse en Europese asiel- en vreemdelingenbeleid neemt al een aantal jaren toe. In No Border bundelen activisten en extremisten hun krachten,’ aldus de AIVD in een jaarverslag uit 2014.
Ook de Internationale Socialisten (IS) worden gezien als extreemlinkse club. De beweging in 2015 onder meer betrokken bij de gewelddadige rellen in de Haagse Schilderswijk, die uitbraken nadat Mitch Henriquez door hardhandig politieoptreden om het leven was gekomen.
De Amsterdamse PvdA lijkt nonchalant over het feit dat er ook extremistische groepen zijn betrokken bij de demonstratie. ‘Amsterdam heeft een sterke traditie als tolerante en open stad, PvdA Amsterdam is daar trots op. Amsterdam is een plek waar iedereen thuis moet kunnen zijn, en dat moet zo blijven. Het politieke klimaat verhardt, en ook voor ons is het belangrijk om verschillen te benadrukken met xenofobe partijen die zich afkeren van een inclusieve samenleving.’ Over het Comité 21 houdt de partij het kort: daarin zijn ‘allerlei groepen vertegenwoordigd, ieder met z’n eigen toon en aanpak,’ aldus de PvdA.
Lezen jullie mee GroenLinks en PvdA Amsterdam?
AIVD in 2010 over een ‘gecultiveerde’ rechtse dreiging: ‘Politici en bestuurders lopen het risico zich in hun afwegingen te laten leiden door een onjuiste schets van de situatie (door AFA)’https://t.co/J9E90bmmU2 pic.twitter.com/ZRkdRvWZAl
— Nikki Sterkenburg (@SterkNikki) January 25, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Als je zelf voortdurend ‘guilty by association’ toepast, dan moet je niet vreemd opkijken als je dat een keer als een boemerang terugkrijgt.
— Nikki Sterkenburg (@SterkNikki) January 25, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Andere politieke partijen – waaronder GroenLinks, SP, DENK en BIJ1 – hebben geen uitspraken gedaan over hun dubieuze demonstratiegenoten.