Deze burgemeesters werden ook bedreigd

Burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre - ANP

Het gaat goed met burgemeester Wil Houben van Voerendaal, die eerder deze week in het nieuws kwam omdat hij eind februari met een vuurwapen is bedreigd. In een bericht op Facebook schrijft Houben zondag dat mensen zich over hem geen zorgen hoeven te maken.

‘Ik voel me goed en heb alles onder controle. Ik weet me gesteund door heel veel mensen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik verder niet onder het voorval zal lijden,’ schrijft de burgemeester van de Limburgse gemeente. 

Houben maakte woensdag in De Limburger bekend dat een gewapende man met een bivakmuts hem heeft opgewacht in het buitengebied. Hij was met de auto onderweg naar het gemeentehuis toen de man de weg opliep en het wapen op hem richtte, vertelde hij de krant. Houben gaat er, zo schreef De Limburger, vanuit dat de bedreiging ‘op mij persoonlijk in mijn functie als burgemeester’ is gericht. Houben kon wegvluchten met zijn auto.

Houben is niet de enige Nederlandse burgemeester die een dergelijk voorval heeft meegemaakt, bedreiging van burgemeesters komt in een van de vier gevallen voor, zo blijkt uit een onderzoek dat verscheen in oktober vorig jaar.

Elsevier Weekblad maakt een overzicht van vijf burgemeesters die ook werden bedreigd:

Lees ook dit artikel van Nikki Sterkenburg: Burgemeesters strafbaar na avondklok voor azc’s?

Marjolein van der Meer Mohr, burgemeester van Rucphen

Kwam in augustus 2015 in het nieuws toen ’s nachts haar BMW was afgebrand voor haar huis in Sint-Willebrord. Ze was op dat moment niet thuis. Onduidelijk is wie er achter de brandstichting zit, maar de dader komt vermoedelijk uit het drugsmilieu, Van der Meer Mohr voert een streng beleid. Zo werden onder haar bewind zeker 22 drugspanden gesloten. Rucphen is, zei Van der Meer Mohr, een ‘doorvoerplek’ tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam.

In december 2016 is het weer raak als een man naar het gemeentehuis belt. Tegen de receptioniste zegt hij: ‘Jullie burgemeester moet oppassen vanavond, die kan gerust beveiliging gaan zoeken, want die komt niet veilig thuis vanavond.’ De man wordt opgepakt en veroordeeld tot een geldboete.

Fons Jacobs, voormalig burgemeester Helmond

Fons Jacobs, ex-burgemeester van Helmond, moet in 2011 halsoverkop onderduiken als de politie informatie binnenkrijgt dat criminelen hem willen omleggen. Jacobs zit eerst twee weken in Turkije, later nog een paar dagen in Antwerpen. Voor zijn huis staan maandenlang met mitrailleurs bewapende politiemensen en hij krijgt persoonlijke beveiliging. Waarom is nog altijd onduidelijk, maar Jacobs had kort daarvoor een coffeeshop laten sluiten, omdat daar een granaat naar binnen was gegooid. Of de bedreiging ook uit die hoek kwam, is nooit vast komen te staan.

Henri de Wijkerslooth, voormalig burgemeester van Waalre

Toenmalig burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth krijgt, vlak voordat er een aanslag op het gemeentehuis in de zomer van 2012 wordt gepleegd, al kogelwerende ramen in zijn huis en wordt korte tijd beveiligd. Bij de aanslag op het gemeentehuis rijden twee auto’s naar binnen en breekt er brand uit. Er is op dat moment onenigheid met woonwagenbewoners over illegale bouwsels.

Eind 2017 blijkt dat ook zijn opvolger Jan Brenninkmeijer en zijn collega Anton Ederveen van Valkenswaard door de inwoners met de dood zijn bedreigd.

Karel Loohuis, burgemeester van Hoogeveen

Burgemeester Loohuis doet begin 2016 een aantal uitspraken over asielzoekers en vluchtelingen die betrokken waren bij incidenten. De uitspraken worden hem door een 45-jarige man uit Den Haag niet in dank afgenomen. ‘Een kogel door z’n kop,’ reageert hij op een online-artikel in een community op Facebook. Loohuis voelt zich niet direct bedreigd, maar laat wel weten: ‘Het is niet iets waar je zo maar even overheen stapt. Ook omdat het effect heeft op je gezin.’ De 45-jarige man komt uiteindelijk voor de rechter, maar komt ervanaf met een waarschuwing.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies op de nieuwssite van Elsevier Weekbladmeld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven >

Bouke Arends, locoburgemeester Emmen

Locoburgemeester Bouke Arends van de gemeente Emmen moet in maart 2017 drie weken onderduiken in Engeland. Hij doet dat op dringend advies van het Openbaar Ministerie, nadat er serieuze bedreigingen tegen hem worden geuit.