Door een enorme blunder van het Openbaar Ministerie (OM) komt politiemol Mark M. (31) vrijdag onbedoeld vrij. Dat hebben de advocaat van M. en het OM bevestigd.
Door de fout blijft M. in elk geval tot het hoger beroep op 7 augustus op vrije voeten. Hij blijft verdachte in de zaak, meldt NRC.
De vrijlating is het gevolg van een menselijke fout van het OM. Dat vergat om op tijd verlenging aan te vragen van het voorarrest van M.. Door invoering van een verkeerde datum is dat niet gebeurd binnen de verplichte zestig dagen, zegt een medewerker van het OM tegen de krant. Volgens het OM kan M. nu gaan en staan waar hij wil. Zijn paspoort was eerder ingenomen, maar dat heeft M. inmiddels teruggekregen. Alleen bij ernstige nieuwe bezwaren kan hij weer worden aangehouden.
Recordhoeveelheid vertrouwelijke stukken
Meer verdieping bij dit artikel? Corruptie: Zo gaan agenten in de fout
M. werd in 2015 opgepakt en is veroordeeld voor het verkopen van een recordhoeveelheid vertrouwelijke stukken aan criminelen. Daartoe oordeelde de rechter in februari van dit jaar. M. heeft nooit spijt betuigd over zijn daden en na zijn veroordeling ging M. in hoger beroep tegen zijn straf.
M. volgde een groot aantal strafzaken nauw en kreeg via zijn e-mail berichten als er nieuwe informatie over bijvoorbeeld geplande huiszoekingen of observatieverslagen werd toegevoegd. Ook werd met het persoonlijk account van M. vele malen ingelogd in het systeem BlueView en werden 28.521 bestanden opgevraagd. In deze index van de politie staan zowel lopende als afgeronde strafzaken.
Duizenden euro’s voor ‘abonnement’
Criminele afnemers van die informatie, zo hoorde de politie van informanten, moesten M. 5.000 euro betalen voor het afsluiten van een exclusief ‘abonnement’. Daarna kregen ze maandelijks een update voor 1.000 euro per keer.
Zo controleerde M. het systeem bijvoorbeeld op de zaken van de criminelen Marco S., Tom van H., Berry S. en J. van den A.. Het OM achterhaalde dit aan de hand van de zoektermen die M. invoerde in het politiesysteem.
Op Twitter bestaat veel ongeloof over de plotselinge vrijlating van de politiemol. ‘Wie legt dit uit?’ vraagt Pieter van Vollenhoven zich af. Het OM heeft aangegeven dat het de fout gaat onderzoeken.
Wie legt dit uit? https://t.co/Rui7hvqS6C
— Pieter v Vollenhoven (@PietervVol) May 3, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
M. werd aangenomen in een tijd dat er zo’n tekort aan rechercheurs was, dat zogeheten zij-instromers zonder deugdelijke screening aan de slag konden. De corruptie kwam toevallig aan het licht toen de Brabantse recherche in mei 2015 onderzoek deed naar de van fraude verdachte autohandelaar Jan L. uit Oirschot.