Na bijna twee maanden onderhandelen zijn de vier formerende partijen in Amsterdam het eindelijk eens geworden over een nieuw stadsbestuur. Verkiezingswinnaar GroenLinks presenteert het akkoord donderdag officieel, samen met coalitiegenoten D66, PvdA en SP.
De vier fracties hebben alle hun goedkeuring gegeven aan het akkoord. Betrokken politici twitteren enthousiast over het progressieve akkoord. Het college wordt op 30 mei geïnstalleerd.
We zijn klaar! Donderdag presenteren @GroenLinks020 @d66amsterdam @SP_Amsterdam en @pvda_amsterdam het nieuwe coalitie-akkoord voor de komende 4 jaar. Ik vind t een heel mooi, progressief akkoord geworden!
— Marjolein Moorman (@MarjoleinMoor) May 22, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
We zijn eruit! Samen met Groenlinks, PvdA en de SP presenteren wij donderdag het nieuwe coalitieakkoord. Ik ben ontzettend blij en trots op het resultaat. #D66 #coalitie
— Reinier van Dantzig (@RvDantzig) May 22, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Winnende partijen in oppositie
Opvallend is dat GroenLinks, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in maart, samenwerkt met de enige partijen die allemaal zetels verloren tijdens de verkiezingen. Alle andere partijen die zetels wonnen of stabiel bleven, zitten in de oppositie, zoals nieuwelingen DENK, Forum voor Democratie, ChristenUnie en Bij1, en oudgediende de VVD. Toen de VVD afviel als mogelijke coalitiepartner, sprak de Amsterdamse VVD-leider Eric van der Burg van een ‘kneiterlinks’ college.
Volgens Elsevier Weekblad
Ron Kosterman: Hoe GroenLinks mij de stad uit wil treiteren
Het nieuwe stadsbestuur heeft 26 van de 45 zetels in de gemeenteraad. De SP was niet per se nodig voor een meerderheid in de raad, maar na de verkiezingen waren veel partijen van mening dat een coalitie met drie partijen geen recht zou doen aan de verkiezingsuitslag.
D66, die de vorige verkiezingen won, en de SP zaten de afgelopen vier jaar ook in het stadsbestuur, samen met de VVD. D66, SP en PvdA verloren genadeloos in maart. GroenLinks kreeg tien zetels, vier meer dan zij had. De coalitieonderhandelingen werden gevoerd onder leiding van oud-wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks).
Enkele punten uit het akkoord zijn bekend
Wat er precies in het nieuwe coalitieakkoord staat, is nog niet bekend maar het Amsterdamse aspirant-college presenteerde vorige week al zijn eerste actiepunt: de drukte en de overlast door drukte in de stad aanpakken. Ook wil het bestuur huizenverhuurplatform Airbnb grenzen stellen.
Meer over de nieuwe wethouders in Amsterdam
Amsterdams college rond. Dit zijn de wethouders
Afgelopen week werd bekend wie de wethouders zijn in het nieuwe college. De grootste partij, GroenLinks, levert de meeste wethouders: Rutger Groot Wassink, Marieke van Doorninck en Touria Meliani, een nieuwkomer in de politiek. D66 laat twee wethouders uit het vertrekkende college nog een periode zitten: Udo Kock blijft wethouder financiën en Simone Kukenheim wisselt van portefeuille: zij deed eerst onderwijs, maar gaat zich nu buigen over zorg, jeugd en diversiteit. Bij de SP blijft Laurens Ivens aan het roer staan. De PvdA, die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen werd gehalveerd, heeft Marjolein Moorman afgevaardigd als wethouder onderwijs, en Sharon Dijksma – bekend uit de landelijke politiek – neemt de portefeuille verkeer en vervoer op zich.
Overigens is de vacature voor burgemeester van Amsterdam, die waarnemer Jozias van Aartsen moet vervangen, nog altijd niet vervuld. Vrijdag maakte de commissaris van de Koning, Johan Remkes, bekend dat de sollicitatietermijn is heropend. Het aantal reacties was lager dan gebruikelijk bij een burgemeesterspost, en de sollicitanten zouden over het algemeen te weinig lokale bestuurservaring hebben.
Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam: een goed idee? Gerry van der List vindt van wel