Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP zijn het eens geworden over de zogenoemde klimaatwet. Daarin hebben ze afspraken gemaakt over het fors terugdringen van de uitstoot van broeikasgas CO2 tot 2050. De doelstellingen gaan veel verder dan was afgesproken in het Regeerakkoord.
Zo moet de uitstoot van CO2 in 2050 met 95 procent zijn gedaald ten opzichte van van 1990. In het Regeerakkoord uit oktober was nog geen concrete doelstelling vastgelegd voor 2050. De bovengenoemde partijen willen ook dat in 2050 alle energie duurzaam wordt opgewekt. GroenLinks spreekt op Twitter van ‘de meest ambitieuze klimaatwet van de wereld’. Ook D66 is enthousiast: ‘Samen met 6 andere partijen, van links tot rechts, gaan we de opwarming van de aarde aanpakken.’ Net als CDA-leider Sybrand Buma noemt die partij de nieuwe wet ‘historisch’.
Nederland krijgt de meest ambitieuze #Klimaatwet ter wereld! 🌍 ✊ pic.twitter.com/xWf58hFPXn
— GroenLinks (@groenlinks) June 27, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Voor 2030 is een CO2-afname afgesproken van minstens 49 procent vergeleken met 1990. Aanvankelijk mikten PvdA en GroenLinks, die het initiatief namen voor de klimaatwet, op een daling van 55 procent. Alle partijen hebben wel de ambitie uitgesproken om op dat percentage uit te komen, maar verplichten het zichzelf niet.
Milieuclubs blij: ‘Nederland schaart zich bij de koplopers’
Iedereen wil een graantje meepikken van het klimaat, schreef Syp Wynia
Milieuorganisaties Greenpeace, Natuur & Milieu en Milieudefensie zijn blij met de wet. ‘We vinden het fantastisch dat Nederland zich hiermee bij de koplopers schaart.’ Wel vinden ze het jammer dat de voorgenomen CO2-afname niet 55, maar 49 procent is. Dat vinden de milieuclubs niet passen ‘bij de ambities van “het groenste kabinet ooit“‘. De ‘catastrofale klimaatverandering, zoals het smelten van de ijskap op Antarctica’ wordt er niet mee gestopt, menen de milieuclubs. Ook hadden ze graag gezien dat de klimaatwet de uitstoot van lucht- en scheepvaart aan banden zou leggen.
PvdA en GroenLinks kwamen in 2015 voor het eerst met het voorstel om doelstellingen voor terugdringing van de CO2-uitstoot in een wet vast te leggen. Vorig jaar sloten de regeringspartijen zich daar bij aan. Daarna is nog maanden onderhandeld over de precieze getallen. Momenteel onderhandelen zes klimaattafels (Gebouwde Omgeving, Mobiliteit, Industrie, Elektriciteit, Landbouw en Klimaatberaad) over de manier waarop de gewenste doelstellingen moeten worden bereikt.
Klimaattafel van Samsom: belasting op gas met 75 procent omhoog
Aan de klimaattafel Gebouwde Omgeving, die onder meer gaat over energie in huizen, is besloten dat de belasting op aardgas met 75 procent omhoog moet, zo bleek vorige week. Zo willen onder anderen oud-PvdA-leider Diederik Samsom, die de klimaattafel leidt, Nederlanders massaal van het gas af krijgen. Door tegelijk de belastingen op elektriciteit met de helft te verlagen, hoopt Samsom de hogere kosten voor gas te compenseren.
Als alternatief moeten burgers overstappen op de warmtepomp, die duizenden euro’s kost en waarvoor vaak een verbouwing van het huis nodig is. Samsom erkent dat de aanschaf van zo’n pomp burgers veel geld kost, maar dat een lening uitkomst kan bieden. ‘Je energierekening daalt, en daarmee ontstaat ruimte om die lening terug te betalen. Sterker nog: je energierekening daalt zo ver, dat je voordeel op de rekening groter is dan de maandlasten van die lening.’
Syp Wynia: Politici duiken weg voor hun eigen gasverbod
In 2050 wil het kabinet alleen nog aardgasvrije huizen in Nederland hebben, en per 1 juli mogen daarom geen huizen meer worden gebouwd met een aansluiting op het gas. Uit een analyse van de NOS blijkt woensdag dat zeker 41 gemeenten in hun coalitieakkoorden al concrete plannen hebben gemaakt om bestaande woningen de komende jaren van het gas af te koppelen.
Raad van State en Kamer buigen zich nog over wet
Het nieuwe klimaatvoorstel wordt eerst voor advies voorgelegd aan de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land. De Tweede Kamer gaat zich er waarschijnlijk na het zomerreces, dat op 6 juli begint, over buigen.
Als de Raad van State en het parlement akkoord gaan, wordt Nederland het zevende land ter wereld met een eigen klimaatwet. Het Verenigd Koninkrijk was in 2008 het eerste land dat zo’n wet invoerde, waarna Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Frankrijk en Mexico volgden.
Lees al onze artikelen over de strijd tegen gas in het dossier ‘Van het gas af’