De voorzitter van de Tweede Kamer oogst lof. Waarom? En wat zijn de vereisten voor deze baan? Vijf voorgangers van Arib over topsport op de voorzittersstoel. Opmerkelijk: aantal Kamerleden uitbreiden tot 151, vindt Arib ‘een goed idee’.
Bij het aanbellen moet onwillekeurig toch enige schroom worden overwonnen. Achter de voordeur huist namelijk de politicus die bekendstaat als de ‘Lenin van Voorschoten’. Ook andere oude bijnamen van de christen-democraat, zoals ‘drilboor’ en ‘knoet’, jagen een zekere schrik aan. Maar Piet Bukman blijkt een heel vriendelijke man, die meteen hoffelijk koffie gaat zetten voor zijn gast.
Bukman (84) weet wel waaraan hij zijn grimmige reputatie heeft te danken. Toen hij in 1980 aantrad als eerste voorzitter van het net gefuseerde CDA, trof hij verdeelde gelederen aan. ‘Er waren veel conflicten. Dan moet je op een gegeven moment zeggen: dit gesodemieter moet ophouden. Ik was als CDA-voorzitter functioneel hard. Misschien af en toe een beetje te hard.’
Opvallend is dat van die hardheid weinig te merken viel toen Bukman van 1996 tot 1998 de Tweede Kamer mocht leiden. Zelf stond hij niet te trappelen om de plaats in te nemen van zijn partijgenoot Wim Deetman, die tot burgemeester van Den Haag was benoemd. Hij had ook geen ambitie de functie lang te vervullen of zaken eens flink anders aan te pakken. Maar ondanks al zijn bestuurlijke ervaring ging het de oud-minister en oud-staatssecretaris ook niet altijd even vlot af om op de winkel te passen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen