Het aantal Turkse asielzoekers in Nederland is de afgelopen maanden sterk toegenomen. In het tweede kwartaal van dit jaar waren het er 330, tegen 185 in de eerste drie maanden van 2018. Daaronder zijn ook nareizende gezinsleden van mensen met een verblijfsvergunning.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal asielzoekers uit Turkije is sterk toegenomen na de mislukte coup tegen president Recep Tayyip Erdogan in de zomer van 2016. In de maanden daarna schommelde het aantal steeds rond de honderd, maar sinds eind vorig jaar is sprake van een sterkere stijging.
Meesten kloppen aan in Duitsland, Griekenland en Frankrijk
In het tweede kwartaal waren Turken in aantal de derde groep onder de migranten, na Syriërs en Eritreeërs. In totaal vroegen in die periode 6.315 mensen asiel aan in Nederland.
Meer over Turken in Nederland: Viering overwinning Erdogan, democratisch feestje of provocatie?
Sinds de couppoging in juli 2016 hebben zo’n 30.000 Turken asiel gevraagd in landen van de Europese Unie. De meesten klopten aan in Duitsland, Griekenland en Frankrijk, bijna 1.200 in Nederland.
Erdogan trekt steeds meer macht naar zich toe
Sinds de Turkse president Erdogan eerder deze maand opnieuw werd ingezworen als president is er veel veranderd in Turkije. Direct na zijn officiële aantreden voerde Erdogan een aantal ingrijpende maatregelen door.
Zo heeft Turkije onder het nieuwe presidentiële systeem, waarin het parlement minder en de president meer macht heeft, niet langer een premier. Alle uitvoerende macht is nu in handen van de president, Erdogan dus. Hij kan ook zelf ministers, hoge rechters en topambtenaren benoemen, zonder ingrijpen van het parlement.
Daarnaast kan Erdogan per decreet regeren. De situatie nu is vergelijkbaar met die tijdens de noodtoestand na de mislukte coup in juli 2016. Ook voerde Erdogan ingrijpende wijzigingen door in het onderwijs en kan hij het hoofd van de centrale bank benoemen.
Voor alle maatregelen die de president nam sinds zijn herverkiezing lees: Erdogan maakt gretig gebruik van nieuwe macht