De kwestie rond de dividendtaks is slecht gevallen bij de natuurlijke achterban van de VVD, het midden- en kleinbedrijf. Voor wie is ‘hun’ premier er nou: voor de CEO’s of voor de echte ondernemers? ‘De grote jongens krijgen voorrang.’
De VVD ziet zichzelf als vaste bondgenoot van het bedrijfsleven. Maar tijdens de maandenlange ellende rond de dividendtaks is er iets tussen partij en achterban geknapt. In het nauw gebracht door de oppositie gaf premier Mark Rutte (VVD) argumenten voor de omstreden maatregel, maar zijn cruciale punt was: als we Unilever, Shell en andere multinationals hier kunnen houden, dan profiteren kleine bedrijven daarvan. Uitgerekend die belofte kreeg Rutte niet over het voetlicht.
Hij probeerde het wel en verwees naar een Rotterdamse taxichauffeur. Helaas had hij die niet zelf gesproken. Rutte citeerde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA), die op de radio had verteld dat een taxichauffeur hem had verzekerd dat Shell gunstig was voor de omzet. Daarop toog een tv-ploeg naar Rotterdam om taxichauffeurs over de kwestie te interviewen. Zij bevestigden: veel ritten naar het Shell-kantoor. In debatten citeerde Rutte naderhand weer het tv-programma.
Dit is politiek in het jaar 2018 en het is weinig overtuigend. Als de leider van een ‘ondernemerspartij’ via een PvdA-burgemeester en twee omroepen zijn punt moet maken, wekt dat argwaan. Zeker als het om groot geld gaat: 1,9 miljard euro belastingverlaging per jaar ten behoeve van Britse en Amerikaanse aandeelhouders. Rutte had simpelweg te weinig eigen ondernemers in de aanbieding.
Dividendsoap draaide om prestige Rutte
De oppositie dreef de spot met de ‘ruttiaanse rookgordijnen’. Zo begrepen veel ondernemers dat ook. Veel kleine bedrijven waren de crisis nog maar nauwelijks te boven. Ze rekenden nu op de door de VVD beloofde lastenverlichting. Maar in de dividendsoap draaide alles om Rutte en zijn prestige. Toen het plan ook nog eens een 0,5 miljard duurder uitpakte, moest het kleinbedrijf dat bedrag opbrengen. De verontwaardiging daarover begrijpt Hans Biesheuvel (53) van Ondernemend Nederland nog steeds goed. ‘Dat soort achterbakse dingen past niet bij een ondernemerspartij.’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen