Een kwart eeuw geleden pleegde de mysterieuze terreurgroep RaRa haar zwaarste en meest professionele aanslag, diep in het ministerie van Sociale Zaken. Een reconstructie, met onder anderen Pieter-Jaap Aalbersberg, toen recherchechef, nu korpschef.
In de nacht van 30 juni op 1 juli 1993 maakte een kolossale klap in het ministerie van Sociale Zaken in Den Haag een einde aan de illusie van de opsporingsdiensten dat ze een nieuwe aanslag van de Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RaRa) konden voorkomen.
De zware explosieven kwamen tot ontploffing in de mannen-wc’s bij de Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen (DIA), sloegen een gat van ruim 6 meter in de achtergevel van het ministerie en veroorzaakten een enorme ravage. De schade bedroeg omgerekend ruim 3 miljoen euro. De DIA zou volgens de claimbrief van RaRa ‘een spilfunctie’ vervullen in de ‘jacht’ op illegalen.
De volgende dag werd meteen een nieuw onderzoeksteam in het leven geroepen, dat onder leiding stond van Harm Trip, hoofd van het Bureau Zware Criminaliteit van de politie Haaglanden. Het SoZa-team bestond naast de Haagse politie uit mensen van de Dienst Bijzondere Recherche Zaken (DBRZ), waaraan Pieter-Jaap Aalbersberg (59) leiding gaf. Aalbersberg is tegenwoordig korpschef van de Amsterdamse politie en wordt op 1 februari 2019 Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
In de zomer van 1994, een jaar na de aanslag, had het SoZa-team nog steeds geen enkel resultaat geboekt. Er werd vervolgens een soort cold case-team opgericht dat opnieuw met frisse blik naar de feiten ging kijken.
Op 28 september 1994 viel de Amsterdamse politie de woningen binnen van de journalisten Hans Krikke en Jan Müter, en nam computers en een grote hoeveelheid teksten in beslag. Krikke en Müter – van het linkse onderzoekscollectief Opstand – waren uiteindelijk de enige twee formele verdachten in het jarenlange onderzoek naar de aanslag op de DIA. Maar op 21 november 1995 werd de zaak tegen de twee door het Openbaar Ministerie (OM) geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.
De claimbrief van RaRa eindigde met de woorden: ‘Tot de volgende keer.’ Maar die volgende terreuraanslag kwam nooit. Na bijna tien jaar aanslagen hield RaRa ermee op. Voor Aalbersberg is dat na al die jaren toch wel het grootste raadsel, zegt hij een kwart eeuw later
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in