Ze protesteren tegen de accijnsprijzen, tegen de hoge kosten van levensonderhoud of tegen het kabinetsbeleid. In Frankrijk liepen protesten van de gelehesjesbeweging dit weekeinde helemaal uit de hand. In Nederland bleef het rustig, maar een nieuwe demonstratie is aangekondigd voor aankomende zaterdag in Amsterdam. Wie zijn de dragers van de gele hesjes en wat willen ze?
Vooralsnog heeft de gelehesjesbeweging vooral aanhang in Frankrijk. De protesten begonnen daar twee weken geleden uit onvrede over de hoge accijnzen op diesel en benzine en de hoge kosten voor levensonderhoud. Dat leidde zaterdag tot een gewelddadig hoogtepunt, waarbij 133 mensen gewond raakten, 412 mensen werden opgepakt en op grote schaal vernielingen werden aangericht: onder meer aan het historische monument de Arc de Triomphe. De schade hiervan kan oplopen in de tonnen, zei Philippe Bélaval, voorzitter van het Franse Monumentencentrum, zondag tegen de Franse krant Le Figaro. Ook gingen tientallen auto’s in vlammen op, sneuvelden ruiten bij banken en werd straatmeubilair vernield.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer over dit onderwerp
Jupiter verliest zijn glans: Macron steeds impopulairder
Zondag kwam de Franse regering van president Emmanuel Macron in spoedberaad bijeen. De relschoppers ‘zullen worden achterhaald en ze zullen voor de rechter verschijnen,’ zei een woedende Macron.
Paar honderd demonstranten in Nederland
In Nederland heeft de gelehesjesbeweging nog niet heel veel aanhang, zo lijkt het. Bij demonstraties zaterdag in Den Haag, Nijmegen en Maastricht waren in totaal hooguit een paar honderd man op de been.
De groep focust zich niet op één enkel standpunt. Maar de actievoerders delen wel een gezamenlijke onvrede: over bijvoorbeeld de EU-integratie, het kabinetsbeleid van Rutte III, het Marrakesh-pact, het zorgstelsel, immigratie, de pensioenleeftijd, het aanpassen van Zwarte Piet, vaccinaties, de manier van berichtgeving in de Nederlandse media, stijgende kosten van levensonderhoud, (klimaat-)belastingen en het gebrek aan inspraak door het volk.
Veel steun onder PVV-, FvD- en SP-stemmers
Ondanks de lage opkomst kan de beweging wel op veel steun rekenen in Nederland. Uit een peiling zondag van Maurice de Hond blijkt dat één op de drie Nederlanders de actiegroep toejuicht: vooral kiezers van PVV (79 procent), Forum voor Democratie (61) en SP (69) zijn er blij mee. Bij de VVD vindt de groep steun onder 8 procent van de partijaanhang.
Social media spelen een belangrijke rol in de organisatie van de gele hesjes. In de Facebookgroep ‘Gele Hesjes NL’ wordt reikhalzend uitgekeken naar aankomende zaterdag. Organisatoren hebben op die dag een protest in Amsterdam aangekondigd. De actievoerders willen hierbij een rondje om de Stopera lopen en zijn onder meer van plan het lied 15 miljoen mensen van Fluitsma en Van Tijn te zingen.
De gemeente Amsterdam beschouwt de betoging als een regulier protest, verklaarde de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema maandag tegenover de Amsterdamse nieuwszender AT5.
Lees ook: Waarom zoekt Kamer niet uit wat impact is van ‘Marrakesh-verdrag’?