De Haagse burgemeester Pauline Krikke (VVD) moet zich vandaag in de gemeenteraad verantwoorden voor haar rol bij het vreugdevuur in Scheveningen. De vier hoogtepunten uit het debat tot nu toe.
‘Na Malek F had het beter gemoeten’
Pieter Grinwis (CU/SGP) verzorgde bij het debat de aftrap en bedankte de brandweer en de bewoners met tuinslangen. ‘Zij hebben ervoor gezorgd dat Scheveningen door een apocalyptische nacht is gekomen,’ zei Grinwis. ‘Ik had zo graag een burgemeester gezien die zich verantwoordelijk toont en niet naar anderen wijst. Na Malek F. had het beter gemoeten.’ Het raadslid doelt daarmee op de gebrekkige aanpak van Krikke na de aanslag op Bevrijdingsdag vorig jaar in Den Haag. Daarbij stak een Syriër drie mensen neer. Krikke riep snel dat het om een verwarde man ging, terwijl F. tijdens zijn daad ‘Allahu Akbar’ had geroepen.
Ook nu ging het verkeerd, zei Grinwis. ‘Baalt de burgemeester ook zo van haar woordvoering de eerste dag?’ wil hij weten. ‘Paniekvoetbal,’ noemt hij het.
Waarom werd er geen vergunning afgegeven?
Robert Barker (PvdD): ‘De vuurstapels moeten op de schop, dat is duidelijk.’ Hij vraagt zich af hoe het kan dat er geen vergunning is afgegeven en in plaats daarvan een convenant is gesloten. Hij wil dat dat convenant openbaar wordt.
‘Buurtbewoners hebben gevreesd voor huis en haard,’ zei Barker. Ook wil hij weten wat er gebeurt met de schade. ‘Wat als mensen geen verzekering hebben?’ In dat geval moet volgens hem de gemeente de schade vergoeden. ‘Wat is er gedaan met signalen van buurtbewoners en hulpdiensten?’
‘Het was Krikke die de boel deed fikken’
Volgens Sebastian Kruis (PVV) mogen we van geluk spreken: zonder de brandweer had het veel erger af kunnen lopen. ‘Waarom probeerde Krikke meteen de bouwers de schuld in de schoenen te schuiven?’ wilde Kruis weten. ‘Waarom sloeg ze adviezen van brandweer en politie in de wind?’ Volgens Kruis wekt Krikke de indruk van een uitgebluste bestuurder die de regie kwijt is.
‘Snapt u het dat op deze manier niemand u meer serieus neemt? Begrijpt u dat het ontlopen van verantwoordelijkheid slecht is voor het vertrouwen in de politiek?’
Iedereen die schade heeft geleden moet volgens de PVV’er schadeloos worden gesteld. ‘Het was burgemeester Krikke die de boel liet fikken,’ rondt hij af.
Meer over den Haag: Richard de Mos, populist op het pluche
Wie was hier de baas?
‘We zijn aan een ramp ontsnapt,’ zegt Arjen Kapteijns (GL). Hij is blij met het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Als de veiligheid niet kan worden gegarandeerd, dan is het wat betreft hem de laatste keer dat de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp hebben gebrand. In voorgaande jaren is het maar net goed afgelopen. ‘De laatste jaren zijn de torens steeds hoger en onbeheersbaarder geworden.’
Danielle Koster (CDA) complimenteerde de brandweer, die volgens haar erger heeft voorkomen. Ook wil ze weten of het niet aansteken van de stapels ooit een optie is geweest. ‘De burgemeester wees gelijk met de vinger naar de bouwers en wees kritische vragen vanuit de gemeente af.’ Onverstandig, vindt Koster, en ongewenst. Ze is kritisch over de crisiscommunicatie van burgemeester. Die verloopt niet vlekkeloos en moet ze op korte termijn verbeteren.
Hanneke van der Werf (D66) vraagt zich af: ‘Wie was en is hier de baas?’ Het kan volgens haar niet zo zijn dat een intimiderende minderheid haar wil oplegt aan de stilzwijgende meerderheid. ‘Zijn de weersvoorspellingen meegenomen op oudejaarsdag?’ wil ze weten.
Volgens Martijn Balster (PvdA) is Scheveningen ontsnapt aan een catastrofe. Hij is dankbaar voor de hulpdiensten, die erger hebben weten te voorkomen. ‘Elk weldenkend mens die dit heeft gezien, vraagt zich af: “Waarom werd hier niet ingegrepen?”‘ Het vingerwijzen heeft volgens Balster de indruk gewekt dat Krikke dingen onder het tapijt wilde schuiven. Een discussie over het laten doorgaan van de vreugdevuren komend jaar vindt hij veel te vroeg.
Hoe reageert Krikke?
‘Vele Scheveningers hebben angstige momenten gekend,’ begon Krikke haar verweer. ‘Dit is nooit de bedoeling geweest.’ Ze pleit voor grondig onderzoek. ‘Dit nooit weer. De vragen verdienen een antwoord.’ Het onafhankelijke onderzoek van OVV is daarom volgens Krikke van groot belang.