Een kwart van de Nederlanders vindt de politieke discussie over klimaatverandering overdreven. Zij zijn van mening dat het probleem niet zo groot is als veel wetenschappers beweren.
Dat blijkt uit een onderzoek van nieuwssite NU.nl onder een panel van ruim 1.100 mensen die een goede afspiegeling zouden vormen van de Nederlandse samenleving. Van de ondervraagden gelooft 4 procent helemaal niet in klimaatverandering.
Lees meer over de verkiezingen in maart: wie kiezer kaalplukt, heeft geen vijanden meer nodig
Van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 op de VVD hebben gestemd, vindt 40 procent de klimaatdiscussie te zwaar aangezet. CDA-stemmers denken er heel anders over: van hen vindt 80 procent het juist goed dat erover wordt gesproken. Onder de GroenLinks-stemmers heeft ruim de helft de overtuiging dat er meer maatregelen moeten komen om klimaatverandering tegen te gaan.
Driekwart van de ondervraagden zet stappen om de eigen ecologische voetafdruk te beperken, zoals afval scheiden (68 procent), minder vlees eten (43 procent), minder vliegen (20 procent) en vaker de auto laten staan (16 procent). Een kwart van alle ondervraagden doet niets om de klimaatverandering te beperken.
Wat vindt u? Mag het allemaal wat minder met de klimaathysterie? Of gaan de maatregelen juist niet ver genoeg? En in hoeverre speelt het debat bij de komende verkiezingen een rol bij uw stemkeuze? De Stelling van de Dag luidt:
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.