‘Buikgerichte afkeer van groot geld heeft bezit van ons genomen’

Ben van Beurden tijdens de Economie-lezing

GroenLinks wil belastingontwijking door multinationals als Shell aanpakken. De partij presenteerde dinsdag een initiatiefwet in de Tweede Kamer. Moet Shell zoals iedereen in Nederland gewoon belasting betalen, vroegen we u. Of is een gunstig fiscaal klimaat voor multinationals in het belang van de Nederlandse economie?

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Han Willemse:

Na de banken gaan we nu naar de multinationals? En straks via klimaatwetten
Tata, chemie-, energie- en agrarische sector eruit? De vraag is wat ons verdienvermogen zal blijven om die linkse hobby’s te betalen. Ze zijn helemaal gek geworden.

Bob Lagaaij:

Ik wilde werkelijk dat ik de exacte kennis over belastingen paraat had, die sommige Kamerleden en reagerende abonnees kennelijk hebben. Een multinational als Shell lijkt me niet een-op-een gelijk te stellen met een particulier of een in Nederland gevestigd midden- en kleinbedrijf. Wat betaalt Shell bijvoorbeeld wel aan belastingen? Hoe zit het met het verrekenen van verliezen elders in de wereld? Hoe gaat dat bijvoorbeeld internationaal, dus in een aantal buitenlanden? Af en toe bekruipt me de vervelende gedachte dat een nogal buikgerichte afkeer van groot geld bezit heeft genomen van ons allen, inclusief Kamerleden. Nadenken is nooit verboden, toch? Meer informatie kan beslist helpen.

M. van Doorn:

Een wereld waarin alles eerlijk verdeeld wordt is een utopie. Als alle landen in Europa dezelfde regels zouden kunnen afspreken en hanteren, zou iedere multinational gewoon belasting moeten betalen. Helaas is er altijd wel ergens op de wereld een land te vinden waar multinationals de belasting kunnen ontduiken.
Dan lijken de werkgelegenheid en bijbehorende belastingafdracht mij toch iets belangrijker dan bedrijven wegjagen.

Markus Haneveld:

Shell betaalt, daar vertrouw ik op, evengoed belasting als andere multinationals. Dat men in andere landen dan het moederland geen winsten wil maken (de winst wordt naar het moederbedrijf gehaald) kan het bedrijf ook de verliezen niet aftrekken.
Dat buitenlandse aandeelhouders dividendbelasting moeten afdragen in Nederland is sowieso niet in de haak. Internationaal is afgesproken dat het woonland belasting heft. Maar daar is al een oorlogje over geweest.Het is volgens mij weer een opblaasitem van links.

Matt L.G. Knubben:

Nu schijnt GroenLinks een patent te hebben op het zichzelf in de voet schieten. Wat als de Shell haar hoofdkantoor elders gaat vestigen, wat ze in de oorlogsjaren ook hebben gedaan?

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.