De overheid heeft een publieksconsultatie over het klimaatbeleid in het leven geroepen. In die consultatie kunnen burgers hun mening geven over het voorgenomen klimaatbeleid.
Voormalig Elsevier Weekblad-journalist Syp Wynia riep Nederlanders zaterdag op via deze weg protest aan te tekenen tegen het klimaatbeleid van het kabinet-Rutte III. Volgens Wynia is het beleid een ‘dictaat’.
Tevredenheid over Klimaatakkoord is totaal onterecht, schreef Arendo Joustra eerder
Doel van het klimaatbeleid is om in 2030 de nationale CO2-uitstoot met 49 procent te verminderen. In 2050 moet Nederland zelfs helemaal klimaatneutraal zijn. Nederland wil op die manier gids zijn in het mondiale klimaatbeleid, maar de vraag is of dat wel verstandig is.
Zo is Nederland slechts verantwoordelijk voor nog geen half procent van de wereldwijde uitstoot van CO2. Daarnaast vragen de gevolgen van de klimaatverandering om een enorme investering, schreef Arendo Joustra in juli.
‘Voor die zogeheten adaptatie is heel veel geld nodig – meer dan de 600 miljoen euro die in 2018 is uitgetrokken. Straks heeft Nederland al zijn geld uitgegeven aan een mislukte poging om de opwarming tegen te houden en is er geen geld meer voor die bescherming.’
Gasverbod
Het klimaatbeleid van het kabinet werd opgesteld na langdurig overleg met diverse ‘klimaattafels’. Daarin spraken belangengroepen met de overheid over hoe per sector de uitstoot van CO2 moet worden teruggedrongen. Voorzitter van het klimaatoverleg was voormalig VVD-minister Ed Nijpels.
Wat staat er in het klimaatakkoord? Lees het hier
Een van de grootste kritiekpunten op het Klimaatakkoord is het gasverbod. Nieuwbouwwoningen mogen sinds 1 juni 2018 niet meer op het gasnet worden aangesloten. Gemeentes hebben wel de mogelijkheid om daar een uitzondering voor aan te vragen.
Steun neemt af
De steun voor het klimaatbeleid nam de afgelopen maanden aanzienlijk af. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) maakte afgelopen juni bekend dat nog slechts 38 procent van de Nederlanders investeringen in de klimaatproblematiek steunt. In het eerste kwartaal van 2019 was dat nog bijna de helft. Volgens het SCP maken Nederlanders zich vooral zorgen om de kosten van het beleid.
Op 4 oktober 2019 moeten reacties van burgers, bedrijven en belangengroepen binnen zijn bij het kabinet.
Via deze link kunt u uw mening geven over de klimaatplannen van Rutte III