‘Als je aan alles mee wilt doen, krijg je vanzelf een burnout’

Geen maximum meer aan aantal bezoekers bijenkomsten, maar de 1,5 meter blijft heilig

‘Een werkweek van dertig uur moet de norm worden,’ zei Piet Fortuin, de nieuwe voorzitter van CNV Vakcentrale, vorige maand in Elsevier Weekblad. Zou het goed zijn als Nederland gaat experimenteren met een kortere werkweek? Of is het een utopisch en onbetaalbaar plan?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Dieter van der Burgt

Een verhoging van de arbeidsparticipatie door mensen in de bijstand om/bij te scholen is een eerste stap die we kunnen nemen. Ook de bijscholing van de (hoogopgeleide) Syrische en Afrikaanse vluchtelingen kan een gunstige bijdrage leveren aan Nederland.

Jacob F. Rijs

Beetje buitenissig voorstel, omdat ledigheid nooit veel goeds brengt.
De hele dag winkelen of ‘achter hem of haar aan zitten’ geeft op den duur ook geen voldoening. En…
Hoe komen we dan aan de werkervaring? Door het te doen verhoog je het zo broodnodige vakmanschap. In mijn (scheeps)werk(tuigbouw) heb ik altijd voldoening gevonden. Met 30 uur per week komen we niet eens van de wal af.

Mantas Vissers

Uhm, volgens mij zijn wij al kampioen deeltijdwerken in Europa? Dit is een van de oorzaken van de grote personeelstekorten in het onderwijs en de zorg. Nog minder gaan werken maakt dit alleen maar erger.

Verder kent men in Frankrijk een 35-urige werkweek. Uit onderzoek blijkt echter dat dit niet leidt tot een betere balans tussen werk en privé. Ook blijken Fransen gemiddeld 39 uur per week te werken, iets wat leidt tot overuren waarop toeslagen moeten worden betaald door werkgevers en wat alleen maar meer geld kost. Pleiten voor een 30-urige werkweek is dan ook krankzinnig wat mij betreft.

Hans van ’t Sant

Wat een dromer is dit. Heeft waarschijnlijk geen flauw benul van de financiële gevolgen. De gevolgen betreffen niet alleen de arbeidsperiode maar ook na pensionering. Door een lager salaris wordt er ook minder pensioenpremie betaald, hetgeen vervolgens tot een lager pensioen leidt.

Peter Janssens

De werkweek is niet het probleem, maar alles wat naast het werk van ons verwacht wordt/je aan moet voldoen. Vroeger was de vrouw thuis en een gezin kon met een inkomen rondkomen. Intussen trekt de overheid ons financieel leeg, is door slecht beheer de sociale zekerheid aan het wankelen gebracht, het financiële systeem ondermijnd en gelijktijdig de zelfstandigheid van de burger dramatisch afgenomen (de staat zorgt niet meer voor zijn burgers vanaf de geboorte tot aan het graf). Alleen mensen die van huis uit meegekregen hebben dat ze voor zichzelf moeten zorgen en geleerd hebben pas beroep te doen op de staat als het echt niet meer gaat en dan ook nog slechts voor de minimale behoefte, kunnen alle ballen in de lucht houden. Echter ook hier gaan op termijn mensen door het ijs zakken omdat spaartegoeden en pensioen als gevolg van overheidsbeleid gestolen worden, nieuw beleid mensen op kosten jaagt en zo mensen met een 0-uren werkweek met een burnout opzadelen.

Jan Bosma

We zien vooral de jonge generatie worstelen met de balans tussen werk en privé. Als je aan alles mee wilt doen, niets is te gek en nee is geen antwoord krijg je vanzelf een burnout. Al werk je 20 uur in de week. Doe wat je leuk vind en durf is te ontspannen.

Evert Roenhorst

Ik denk eerder aan 4 dagen werken x 8 uur. Een vrije vrijdag is dan een logisch gevolg waar veel voor te zeggen valt.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.